Co można zrobić z białek na deser? Ekspresowy przepis na wyborne pianki

pianki z białek i galaretki
Autor: Shutterstock Weź białka i wymieszaj je z galaretką. Ten obłędny i prosty deser zachwyci każdego.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak wykorzystać białka, które zostały po przygotowaniu innych potraw? Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie pysznej i oryginalnej słodkiej przekąski. Deser z białek w formie obłędnej pianki zachwyca nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Robi się go w ekspresowym tempie i tak samo błyskawicznie znika. Poznajcie sprawdzony przepis na wyśmienite pianki.

Co można zrobić z białek na deser?

Białka są głównym składnikiem bezy czy tortu dakłas. Jednak jeżeli nie macie za dużo czasu i cierpliwości, skorzystajcie z przepisu na wyborne pianki. Pyszne i rozpływające się w ustach pianki to deser, który z łatwością można przygotować w domu. Aby poznać jego smak, wystarczą tylko trzy składniki. Na liście potrzebnych produktów znalazły się białka jaj kurzych, owocowa galaretka oraz wrzątek. Sprawdzi się galaretka w każdym smaku. Po połączeniu tych produktów powstaje doskonały deser, który zauroczy smakiem. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru białek.

Jak zrobić deser z białek i galaretki?

Przepis na pyszne białkowe pianki w owocowym smaku jest bardzo łatwy. Nawet ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w domowych deserach, zrobią smakowite pianki już za pierwszym razem. Przygotowanie deseru jest błyskawiczne. Zanim się go spróbuje, należy go schłodzić w lodówce, aby galaretka stężała.

Owocowe pianki z białek można przygotować w niedużej formie, a następnie pokroić na porcje. Deser apetycznie prezentuje się w pucharkach. Masę można od razu do nich przelać i wstawić do lodówki, aby pianki stężały.

Jak więc zrobić pyszne domowe pianki z białek i galaretki? To tylko cztery banalnie łatwe i błyskawiczne kroki, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek, a deser uda się na piątkę z plusem.

  • 1. krok – wymieszanie galaretki we wrzątku i odstawienie jej do ostygnięcia
  • 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 3. krok – połączenie galaretki z pianą z białek
  • 4. krok – przelanie masy do formy lub pucharków i schłodzenie deseru z białek i galaretki w lodówce

Jak podawać deser z białek i galaretki?

Mięciutkie i w sam raz słodkie pianki z białek i owocowej galaretki to pomysł na wyśmienity deser, który można robić na rożne okazje. Łatwe i szybkie przygotowanie tego przysmaku sprawiają, że deser z białek z dodatkiem słodkiej galaretki sprawdzi się też bez żadnej szczególnej okazji.

Dodatkową zaletą domowych pianek przygotowanych na bazie białek i galaretki jest to, że są lekkie i niskokaloryczne. To świetny pomysł na coś słodkiego na diecie odchudzającej. Pianki są też bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy.

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • 350 ml wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki w ulubionym smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretkę wsypać do wrzątku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Ubite białka stopniowo dodawać do galaretki i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Masę przelać do niedużej formy lub do pucharków i przykryć folią spożywczą.
  • Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Podawać na deser ze świeżymi owocami.
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej