Jak piec bezy? Sprawdzone rady

2019-01-11 10:23 Łucja Królikowska
Jak piec bezy? Sprawdzone rady
Autor: Shutterstock Gwarantem najlepszych ciastek bezowych są świeże jajka dobrej jakości.

Czy wiesz, jak piec bezy? Warto to umieć, bo bezy to ciastka doskonałe. Kto ma je w domu  - w 10 minut wyczaruje z nich wykwintny deser. Niektórzy wolą, by bezy były kruche, ale są też amatorzy tzw. ciągutek. Bezy można zrobić według swoich upodobań. Wystarczy poznać tajniki przyrządzania masy bezowej i pieczenia. Sprawdź, co zrobić, aby upiec przepyszne bezy.

Bezy potrzebują dwóch podstawowych składników: białek jaj kurzych i cukru. Te pyszne ciastka, to przecież nic innego, jak białka ubite na sztywna pianę z cukrem i wysuszone w piekarniku.

Kruche bezy

Do idealnego ubicia piany na suche i kruche bezy konieczna jest niska temperatura białek (jajka powinny być dobrze schłodzone). Jeśli chcesz mieć pewność, że masa będzie naprawdę sztywna, miskę (lub inne naczynie) oraz ubijaczkę do piany, czy wiertła miksera włóż wcześniej na kilkanaście minut do zamrażarki. Pianę z białek ubijaj kilka minut, aż będzie sztywna i zacznie się rwać na strzępy. Wówczas wsyp cukier i całość ubijaj jeszcze minutę. Zarówno zbyt krótko, jak i zbyt długo ubijana piana nie daje się później formować.

Ciągnące się bezy

Jeśli jesteś amatorką tzw. ciągutek, ubijaj białka na gorąco. Zacznij od temperatury pokojowej, a gdy białka się dobrze spienią, wstaw miskę do garnka z wrzątkiem. Ubijaj dalej, aż uzyskasz sztywną pianę.

Co zrobić, by bezy zawsze się udawały?

Zrezygnuj z dodawania cukru "na oko" i zawsze odmierzaj go dokładnie według przepisu. Zbyt duża ilość jego ilość może spowodować, że bezy będą za słodkie i nabiorą nieapetycznego brunatnego koloru. Aby białka ubiły się na sztywną pianę, w naczyniu nie powinna się znaleźć ani odrobina żółtka. Ubicie piany uniemożliwią również drobinki tłuszczu. Warto wybierać również jajka najlepszej jakości, czyli takie od kur z ekologicznego chowu lub z wolnego wybiegu, które mają jak najdłuższy termin przydatności. Najlepsze świeże jajka to podstawa udanego wypieku.

Przepis na chrupiące bezy

Składniki:

5 białek

niepełna szklanka cukru pudru

opakowanie cukru wanilinowego

Schłodzone białka ubij w zmrożonej misce, dodaj obydwa cukry i jeszcze chwilę ubijaj.

Małe beziki kładź łyżką na pokrytą pergaminem blachę.

Wstaw do maksymalnie nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 140 st. C. Uchyl drzwiczki i susz bezy przez co najmniej 3 godziny.