Lekka przekaska z truskawek i mozzarelli: przepis na truskawki na wytrawnie [QUIZ]

Lekka przekaska z truskawek i mozzarelli: przepis na truskawki na wytrawnie [QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki idealnie sprawdzają się jako składnik  wytrawnych  przekąsek  lub sałatek

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przekąska z truskawek i  mozzarelli to doskonały pomysł na urozmaicenie wiosenno - letniego menu. Idealny starter na grilla! Truskawki zawierają wiele witamin, a przede wszystkim żelazo i fosfor. Najsmaczniejsze są na surowo, ale świetnie sprawdzają się również w wypiekach. Ale doskonale też smakują nie w słodkich, ale wytrawnych potrawach. Sprawdź to koniecznie!

 

Składniki

  • 16 truskawek (dużych i ładnych)

  • 16 małych kulek mozzarelli 

  • 16 oliwek (najlepiej czarnych)

  • pęczek bazylii

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżki dżemu z truskawek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i osuszamy.

  • Całe listki bazylii myjemy i osuszamy.

  • Oliwki i mozzarellę odsączamy.

  • Na długie wykałaczki (takie jak do szaszłyków) nadziewamy kolejno truskawkę listek bazylii, mozzarellę, bazylię, oliwkę. Szaszłyki podajemy z sosem balsamicznym.

  • Sos: w miseczce mieszamy ocet, oliwę oraz dżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Ocena: 5