Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
      2021-10-07
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dżem z winogron, jabłek i orzechów to niebanalna propozycja, dla wszystkich smakoszy owocowych dodatków do chleba. Sprawdź, jak zrobić dżem z winogron, jabłek i orzechów.
SKŁADNIKI
- 3 kg winogron mieszanych
 - 1 kg jabłek antonówek
 - 1 kg cukru
 - 200 g łuskanych orzechów włoskich
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć i gotować, aż się rozmiękną.
 - Wystudzić, przetrzeć przez sito.
 - Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce.
 - Orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Trzeba to zrobić koniecznie, bo inaczej dżem będzie gorzki.
 - Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować około pół godziny.
 - Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
 - Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
 
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?
    
    
    
    
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis