Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami - pomysł na to co zrobić z jarzębiny
2021-03-29
średni
120 min
4
Dżem jarzębinowy jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, pasztetów i ryb. Poza tym jarzębina jest bardzo zdrowa - w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją przy przeziębieniach, w zaburzeniach trawienia i pracy serca. Podajemy przepis na dżem z jarzębiny z jabłkami i gruszkami.
Polecamy także:
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną i opłukaną jarzębinę wrzuć do wrzącej wody, zagotuj, odstaw na 15–20 minut, odcedź.
- Jabłka i gruszki opłucz, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
- Z 1/2 l wody i cukru zagotuj syrop, dodaj kawałek cynamonu i kilka goździków.
- Wrzuć owoce, zagotuj, a następnie smaż na wolnym ogniu, aż będą przezroczyste.
- Gorącym dżemem napełnij słoiki.