Rosoły i buliony

Warzy się długo, a smaki i aromaty łączą się w piękną kompozycję - polski rosół. Najczęściej pojawia się jako rosół z kury lub wołowy. Z kolei buliony stanowią podstawę wielu dań - od zup przez risotto aż po smażone mięsa. Esencjonalny, wyrazisty rosół czy bulion musi być przygotowany na podstawie dobrej receptury.

Rosoły i buliony

Rosoły i buliony wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Rosół z naleśnikowymi roladkami i szczypiorkiem

Rosół z naleśnikowymi roladkami i szczypiorkiem

Rosół z naleśnikowymi roladkami i szczypiorkiem to propozycja na zwykłą-niezwykłą zupę. Zwykłą, bo rosół gotujemy absolutnie tradycyjnie. Niezwykłą, bo zamiast makaronu podajemy go z naleśnikami. Takie ślimaczki z ciasta naleśnikowego wyglądają bardzo efektownie. Zaskocz rodzinę niedzielnym rosołem w nowej odsłonie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka: łatwy przepis dla zapobiegliwych

Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka: łatwy przepis dla zapobiegliwych

Oszczędny rosół drobiowy na korpusach kurczaka to bardzo łatwy i ekonomiczny przepis dla zapobiegliwych. Tańszy, lecz pełnowartościowy rosół na kurzych korpusach jest pełen smaku i odżywczych związków. Polecam tę sprytną alternatywę tradycyjnego rosołu za jedyne 8 zł dla 4 osób, jako samodzielne danie lub bazę do zup i sosów!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędny bulion z całych warzyw: baza do zup bez obierania włoszczyzny

Oszczędny bulion z całych warzyw: baza do zup bez obierania włoszczyzny

Oszczędny bulion z całych warzyw przyda się każdemu. Warzywny bulion można przygotować raz w tygodniu. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, bo tutaj niczego nie musimy obierać. Oto najlepszy przepis na bazę do zup bez obierania jarzyn, bez wysiłku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędny bulion warzywny z obierek: tania i smaczna baza do zup

Oszczędny bulion warzywny z obierek: tania i smaczna baza do zup

Oszczędny bulion warzywny z obierek to sprytny sposób na zagospodarowanie odpadów, które powstają w każdej kuchni. Wykorzystując obierki otrzymujemy 2 bonusy. Mamy mniej do wyrzucania i zyskujemy pyszny bulion - bazę do zup warzywnych. Następnym razem, gdy obierasz marchewkę, nie wyrzucaj obierek, przechowaj je w lodówce, a gdy się uzbiera odpowiednio dużo - ugotuj bulion! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ze szpinaku i soczewicy: przepis na pożywne danie nie tylko dla wegetarian

Zupa ze szpinaku i soczewicy: przepis na pożywne danie nie tylko dla wegetarian

Zupa ze szpinaku i soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Jest pożywna, zawiera wiele witamin i przypadnie do gustu wegetarianom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający [QUIZ]

Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający [QUIZ]

W tradycji medycyny chińskiej rosół drobiowy gotowany z określonymi przyprawami ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest dla osobom w trakcie przeziębienia, rekonwalescentom po przebytych chorobach, dzieciom i seniorom, kobietom po urodzeniu dziecka oraz w każdej sytuacji, gdy odczuwamy osłabienie. Podajemy przepis na chiński rosół na wzmocnienie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

Aromatyczny rosół drobiowy z lanym jajkiem to pożywny posiłek popularny na Dalekim Wschodzie. Przygotowanie jest banalnie proste. Ważne żeby lać rozmącone jajka na wrzący rosół i energicznie mieszać. W ten sposób powstają cienkie jajeczne kłaczki, coś na kształt lanych klusek. Pożywny rosół zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach na stawy i włosy. To lepsze od botoksu dla skóry. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem

Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem

Pikantny bulion drobiowy to doskonała zupa na rozgrzewkę - przemarzniętych może uchronić przed przeziębieniem, oczyści nos i zatoki, pomoże szybko się rozgrzać. Smakuje wybornie z niewielkim kluseczkami, może też stanowić bazę do przygotowania sycących zup.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5