Rosoły i buliony

Warzy się długo, a smaki i aromaty łączą się w piękną kompozycję - polski rosół. Najczęściej pojawia się jako rosół z kury lub wołowy. Z kolei buliony stanowią podstawę wielu dań - od zup przez risotto aż po smażone mięsa. Esencjonalny, wyrazisty rosół czy bulion musi być przygotowany na podstawie dobrej receptury.

Rosoły i buliony

Rosoły i buliony wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

Aromatyczny rosół drobiowy z lanym jajkiem to pożywny posiłek popularny na Dalekim Wschodzie. Przygotowanie jest banalnie proste. Ważne żeby lać rozmącone jajka na wrzący rosół i energicznie mieszać. W ten sposób powstają cienkie jajeczne kłaczki, coś na kształt lanych klusek. Pożywny rosół zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach na stawy i włosy. To lepsze od botoksu dla skóry. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem

Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem

Pikantny bulion drobiowy to doskonała zupa na rozgrzewkę - przemarzniętych może uchronić przed przeziębieniem, oczyści nos i zatoki, pomoże szybko się rozgrzać. Smakuje wybornie z niewielkim kluseczkami, może też stanowić bazę do przygotowania sycących zup.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianna Ewy Stawskiej (matki i córki).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]

Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]

Gdy Magda Gessler zawitała w „Złotej kurze” w Elblągu powitano ją okrzykiem „Śniłam o pani!”. A później dodano, że również o Matce Boskiej. Jak się jednak okazuje Magda Gessler niczym cudotwórczyni pomogła właścicielom uwierzyć w siebie i „Złotą kurę” zamienić w „Złote jajo” przynoszące wreszcie dochody. Zanana restauratorka olśniła wszystkich przepisem na aromatyczny rosół z kluskami z parmezanu. Także ty wypróbuj przepis na aromatyczny rosół z wyrazistymi kluseczkami we włoskim stylu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

Jeśli lubicie grzybowe zupy, ta z pewnością Was zachwyci. Aromatyczne, o lekko dymnym smaku smardze sprawiają, że zupa z nich może rywalizować o palmę pierwszeństwa nawet z borowikową. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę ze smardzami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole to szybki sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Przygotowuje się ją szybko, jest smaczna i pożywna. Podpowiadamy, jak zrobić szybką pomidorówkę na niedzielnym rosole. Polecamy także: Zupa pomidorowa w 3 minuty: przepis na szybką pomidorową, Tajemnica idealnej zupy pomidorowej z ryżem, Zupa pomidorowa na oliwie, Krem pomidorowy z parmezanem,  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to tradycyjne danie kuchni bawarskiej.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 5