Turecki rosół. Pyszna i rozgrzewająca zupa z kurczaka na chłody
Turecki rosół to aromatyczna, sycąca i niezwykle smaczna zupa, idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii, a jej przygotowanie, choć wymaga trochę czasu, jest naprawdę proste. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić turecki rosół, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.
Czym jest turecki rosół?
To pyszna i aromatyczna zupa, która w Turcji znana jest pod nazwą Şehriyeli tavuk çorbası. Jest to bulion ugotowany na bazie udek kurczaka z warzywami i zagęszczającą zupę zasmażką. Jest to bardzo sycąca zupa, ponieważ podaje się z ją z makaronem. Już jedna miseczka rozgrzeje i doda energii.
Jak zrobić turecki rosół?
Przepis na turecki rosół jest prosty. Ugotowanie zupy nikomu nie powinno sprawdzi trudności. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Przyrządzenie obłędnego rosołu tureckiego można podzielić na kilka etapów:
- 1. etap – ugotowanie bulionu z kurczaka i warzyw
- 2. etap – uduszenie warzyw w drugim garnku
- 3. etap – obranie kurczaka i wyjęcie warzyw z rosołu
- 4. etap – wymieszanie duszonych warzyw z zasmażką
- 5. etap – połączenie duszonych warzyw z bulionem drobiowym, wodą i mięsem kurczaka oraz makaronem
Kiedy podawać turecki rosół?
Przepis na turecki rosół jest łatwy, a zupę przyrządza się z prostych składników, które są w sklepach przez cały rok. To pomysł na rozgrzewający obiad w jesienne lub zimowe dni. Świetnie zastąpi tradycyjny polski rosół, dlatego sprawdzi się w czasie rodzinnych obiadów. To również pomysł na jedzenie do pracy. Turecki rosół można wykorzystać do przygotowania obłędnej zupy pomidorowej na rosole.
SKŁADNIKI
- bulion:
- 4 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- Zupa:
- 400 ml wody
- 100 gramów makaronu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować bulion. Kurczaka przełożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę.
- Wlać tyle wody, aby zakryła wszystkie składniki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
- W większym garnku rozgrzać olej z masłem. Smażyć startą na tarce marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli, często mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić około 10 minut na małym ogniu.
- Z ugotowanego bulionu wyjąć kurczaka i oddzielić mięso od kości. Z bulionu wyjąć warzywa i przełożyć do miski.
- Do duszonych warzyw wlać 200 ml wody i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
- Wlać bulion i pozostałą wodę. Wymieszać i zagotować.
- Dodać mięso kurczaka i wsypać makaron. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 15 minut.
- Podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki.