Zupa krem z pomidorów z puszki: łatwy przepis na szybki obiad

Zupa krem z pomidorów z puszki to bardzo łatwy przepis na szybki obiad. Zawsze mam zapas koncentratu pomidorowego i puszek z krojonymi pomidorami. I kiedy nie mam pomysłu, albo czasu, po prostu wrzucam wszystko do garnka i gotowe! Nie oszczędzajcie na suszonych ziołach przyprawowych, dodają smaku i wspomagają nasze trawienie!
Zupa pomidorowa - wskazówki i więcej przepisów
Lubię zupę pomidorową na wywarze warzywnym. Ograniczam jedzenie mięsa ze względów zdrowotnych i etycznych. Jeśli chcę wzbogacić wartość odżywczą mojej pomidorowej o więcej pożywnego białka to dodaję pierożki z serem, wędzone tofu, fasolę lub ciecierzycę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by przełamać klasyczny przepis i zamienić zwykłą zupę pomidorową jednogarnkowe danie, które syci i poprawia humor. Polecam gorąco tych kilka przepisów, wybranych specjalnie dla Was:
Pomidorowa z tortellini: ekspresowa zupa z gotowymi pierożkami>>
Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa >>
Zupa pomidorowa na gęsto - z ciecierzycą i kurczakiem >>
Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej >>
Zupa pomidorowa na kiełbasie >>
Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem >>
Zobacz koniecznie: Zupa pomidorowa: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania>>
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/4 łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1 szczypta chili w płatkach
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 2 puszki (razem około 800 g) pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie suche przyprawy. Smaż 2 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidory i cukier. Smaż 3 minuty, często mieszając. Koncentrat powinien zmienić kolor z czerwonego na ciemno wiśniowy.
- Dodaj siekane pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu.
- Podawaj w kubkach z dodatkiem grzanek ze pieczywa pełnoziarnistego!