Zupa krem z pomidorów z puszki: łatwy przepis na szybki obiad

Zupa krem z pomidorów z puszki: łatwy przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock Zupa krem z pomidorów z puszki podane z grillowanymi grzankami z serem
łatwy
20 min
4

Zupa krem z pomidorów z puszki to bardzo łatwy przepis na szybki obiad. Zawsze mam zapas koncentratu pomidorowego i puszek z krojonymi pomidorami.  I kiedy nie mam pomysłu, albo czasu, po prostu wrzucam wszystko do garnka i gotowe! Nie oszczędzajcie na suszonych ziołach przyprawowych, dodają smaku i wspomagają nasze trawienie! 

Zupa pomidorowa - wskazówki i więcej przepisów

Lubię zupę pomidorową na wywarze warzywnym. Ograniczam jedzenie mięsa ze względów zdrowotnych i etycznych. Jeśli chcę wzbogacić wartość odżywczą mojej pomidorowej o więcej pożywnego białka to dodaję pierożki z serem, wędzone tofu, fasolę lub ciecierzycę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by przełamać klasyczny przepis i zamienić zwykłą zupę pomidorową jednogarnkowe danie, które syci i poprawia humor. Polecam gorąco tych kilka przepisów, wybranych specjalnie dla Was:

Pomidorowa z tortellini: ekspresowa zupa z gotowymi pierożkami>>

Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa >>

Zupa pomidorowa na gęsto - z ciecierzycą i kurczakiem >>

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej >>

Zupa pomidorowa na kiełbasie >>

Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem >>

Zobacz koniecznie: Zupa pomidorowa: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania>>

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 1 szczypta chili w płatkach
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 puszki (razem około 800 g) pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie suche przyprawy. Smaż 2 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidory i cukier. Smaż 3 minuty, często mieszając. Koncentrat powinien zmienić kolor z czerwonego na ciemno wiśniowy.
  • Dodaj siekane pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu.
  • Podawaj w kubkach z dodatkiem grzanek ze pieczywa pełnoziarnistego!
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej