Pomidorowa z papryką i tortellini: ekspresowa zupa gotowymi pierożkami

Pomidorowa z tortellini
Autor: Shutterstock Pożywna zupa pomidorowa z warzywami i pierożkami tortellini
łatwy
20 min
4

Znacie to uczucie, gdy po pracy wpadacie jak wicher do domu, bo przecież trzeba jeszcze zawieźć dzieci na zajęcia dodatkowe? Ja znam to doskonale. W takie dni ratuje mnie zupa, którą mogę przygotować w 20 minut. Wystarczy dobrze zaopatrzona spiżarka w sprytne mrożonki, gotowe przetwory i... tortellini. Zatem do dzieła!

Jak ułatwić sobie gotowanie zupy warzywnej z tortellini?

Jeśli nie chcesz tracić czasu na siekanie papryki i cebuli, zaopatrz się w gotową mrożonkę warzyw przeznaczonych na leczo. Idealnym rozwiązaniem jest gotowy przecier pomidorowy. No i obowiązkowo pierożki tortellini. Są bardziej odżywcze od makaronu i stanowią ciekawy dodatek smakowy. Pierożki mają różne nadzienie, możesz wybrać to, które najlepiej odpowiada Tobie i Twoim bliskim. 

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

Kilka sprytnych przepisów na ekspresowe zupy, które ratują budżet i nasz czas:

Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem: szybka i prosta

Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis na smaczną zupę

Szybka zupa z mielonej wołowiny

Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę

Szybka zupa czosnkowa

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę, lub pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 2 papryki, pokrojone w kostkę lub paseczki (lub 2 szklanki mrożonej), można również wykorzystać gotową mrożonkę przeznaczoną na leczo
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 500 ml passaty pomidorowej lub innego dobrego przecieru pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 opakowanie (250 g) tortellini z ricottą i szpinakiem lub mozzarellą i pomidorami lub z pesto
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • parmezan starty lub w płatkach (opcjonalnie) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę, smaż 2-4 minut. 
  • Gdy cebula się zeszkli wlej przecier pomidorowy i bulion. Dodaj suszone przyprawy: bazylię i paprykę. Doprowadź do wrzenia.
  • Do wrzącej zupy dodaj tortellini i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta umieszczonymi na opakowaniu pierożków.
  • Rozlej do misek i posyp parmezanem, jeśli lubisz. 
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej