Pomidorowa z papryką i tortellini: ekspresowa zupa z gotowymi pierożkami

Pomidorowa z papryką i tortellini: ekspresowa zupa z gotowymi pierożkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa pomidorowa z warzywami i pierożkami tortellini

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znacie to uczucie, gdy po pracy wpadacie jak wicher do domu, bo przecież trzeba jeszcze zawieźć dzieci na zajęcia dodatkowe? Ja znam to doskonale. W takie dni ratuje mnie zupa, którą mogę przygotować w 20 minut. Wystarczy dobrze zaopatrzona spiżarka w sprytne mrożonki, gotowe przetwory i... tortellini. Zatem do dzieła!

Składniki

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę, lub pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

  • 2 papryki, pokrojone w kostkę lub paseczki (lub 2 szklanki mrożonej), można również wykorzystać gotową mrożonkę przeznaczoną na leczo

  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno

  • 500 ml passaty pomidorowej lub innego dobrego przecieru pomidorowego

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 1 opakowanie (250 g) tortellini z ricottą i szpinakiem lub mozzarellą i pomidorami lub z pesto

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • parmezan starty lub w płatkach (opcjonalnie) 

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę, smaż 2-4 minut. 

  • Gdy cebula się zeszkli wlej przecier pomidorowy i bulion. Dodaj suszone przyprawy: bazylię i paprykę. Doprowadź do wrzenia.

  • Do wrzącej zupy dodaj tortellini i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta umieszczonymi na opakowaniu pierożków.

  • Rozlej do misek i posyp parmezanem, jeśli lubisz. 

Jak ułatwić sobie gotowanie zupy warzywnej z tortellini?

Jeśli nie chcesz tracić czasu na siekanie papryki i cebuli, zaopatrz się w gotową mrożonkę warzyw przeznaczonych na leczo. Idealnym rozwiązaniem jest gotowy przecier pomidorowy. No i obowiązkowo pierożki tortellini. Są bardziej odżywcze od makaronu i stanowią ciekawy dodatek smakowy. Pierożki mają różne nadzienie, możesz wybrać to, które najlepiej odpowiada Tobie i Twoim bliskim. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).