Szybka zupa czosnkowa - jak zrobić?

2022-02-25
Zupa czosnkowa z serem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Zupa czosnkowa według tego przepisu to wyjątkowo szybki sposób na przygotowanie ciepłego dania. Jest pożywna i rozgrzewająca, a spora ilość czosnku sprawia, że może stać się remedium na przeziębienie.

UWAGA DLA ODWAŻNYCH: Ząbków czosnku może być więcej niż podano w przepisie.

SKŁADNIKI

  • 6 ząbków czosnku
  • masło
  • żółty ser
  • ser topiony (kremowy)
  • 2 kostki rosołowe (albo warzywne, jeśli zupa ma być wegetariańska)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej masło, na które po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wrzuć trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Gdy czosnek zarumieni się, odłóż patelnię na bok.
  • Zagotuj 1,5 l. wody z dwoma kostkami rosołowymi i trzema pozostałymi ząbkami czosnku. Po zagotowaniu dodaj ok. 150 gramów sera topionego kremowego. Najlepiej wrzucać go małymi fragmentami - łatwiej uda się go wtedy rozpuścić w bulionie.
  • Gdy ser topiony rozpuści się, dodaj podsmażony na maśle czosnek.
  • Gotuj kolejnych 5-10 minut. 
  • Utrzyj żółtego sera. Podawaj go w osobnej miseczce - tak, by każdy mógł wrzucić sobie odpowiednią dla siebie ilość do miski z zupą.


Czosnek - dlaczego warto go jeść?