Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa

Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obfita i pyszna zupa pomidorowa z wieprzowymi klopsikami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych to sycący obiad lub obfita kolacja, którą każdy pokocha.

Składniki

  • Na zupę w kolejności dodawania:

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę

  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

  • 1 marchewka (opcjonalnie)

  • 1 mała pietruszka (opcjonalnie)

  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)

  • 1,5 domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego

  • 0,5 l wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół suszonych

  • 300-400 g przecieru pomidorowego

  • 200 g makaronu np. krajanki

  • Na miniklopsiki:

  • 400-500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa drobiowego

  • 1 jajko, rozkłócone, czyli wymieszane białko z żółtkiem

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 2 łyżki świeżej bazylii drobno posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka włoskich ziół

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. To są nasze „mini” klopsiki.

  • Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż klopsiki, aż się zrumienią ze wszystkich stron, około 8 minut. Odłóż klopsiki na bok.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Cebulę dodaj na rozgrzany tłuszcz i smaż około 4 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

  • Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż 2-3 minuty.

  • Wlej bulion, wodę, przecier pomidorowy. Dodaj sól, włoskie zioła i usmażone klopsiki, zagotuj.

  • Dodaj makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez tyle minut, ile wskazuje producent na opakowaniu lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.

  • Rozlej do talerzy i niezwłocznie podaj. Smacznego!

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).