Zupa pomidorowa na kiełbasie

2021-10-25
Zupa pomidorowa na kiełbasie
Autor: Shutterstock Warto wypróbować zupę pomidorową ugotowaną na wywarze z kiełbasy
łatwy
40 min
4

Zupa pomidorowa dobra jest na każdą okazję. Pożywna i apetyczna należy do najchętniej spożywanych zup w Polsce. Ugotowana na wywarze z kiełbasy, będzie miała lekko dymny smak. Niecodzienna propozycja urozmaici nasz domowy jadłospis.

Zupę pomidorową można przygotować na gotowym wywarze warzywnym, co bardzo przyspieszy przygotowanie posiłku. 

SKŁADNIKI

  • porcja włoszczyzny lub pół paczki mrożonej włoszczyzny pociętej na paski
  • 40 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 40 dag pomidorów lub 500 ml przecieru z kartonu lub 3 pełne łyżki koncentratu
  • 15 dag suchego drobnego makaronu np. orzo 
  • listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • cukier
  • liście bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić, zalać wodą (1,5 litra), dodać czosnek, listek laurowy i ziarenka pieprzu, zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 15 minut.
  • Pokroić pomidory, poddusić i przetrzeć. (Ten etap odpada, jeśli używacie gotowych przetartych pomidorów.)
  • Dodać pomidory, obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Zagotować
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie zagotować. 
  • Oddzielnie ugotować makaron. 
  • Zupę podawać z makaronem i posiekanymi listkami bazylii. 
  • Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.