Wigilijny barszcz czerwony: esencjonalny, z grzybową nutą

2019-12-18
Jola Załęcka
Wigilijny barszcz czerwony
Autor: Shutterstock Wigilijny barszcz czerwony - klarowny i esencjonalny - prawdziwy przysmak.
średni
60 min
4

Klasyczny czerwony barszczyk - obowiązkowa zupa na wigilijnym stole. Znakomity jest, gdy poświęci mu się nieco więcej czasu i pozwoli dojrzeć. Podajemy dobry przepis na esencjonalny barszcz czerwony z grzybową nutą.

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze:

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Czysty barszcz czerwony

Składniki

garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)

2 ząbki czosnku

4 średnie buraki

2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (marchewka, cebula, pietruszka, por)

suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego

3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

3 łyżki soku z cytryny

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc do namoknięcia.

Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości (około 20 minut), w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.

Buraki umyj, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości w przez około 1 godzinę (sprawdzić czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi).

Rozwiń z folii, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj starte buraki, majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i zagotuj.

Gotuj na malutkim ogniu przez około 3-4 minuty, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.

Wywar warzywny przecedź (najlepiej odczekaj jeden dzień, jeśli mamy czas, wówczas barszcz będzie bardziej intensywny) i połącz z wywarem z grzybów.

Kilka grzybków pozostaw w zupie, resztę wykorzystaj do farszu na uszka.

Jola Załęcka