Wigilijny barszcz czerwony: esencjonalny, z grzybową nutą
2021-03-29
średni
60 min
4
Klasyczny czerwony barszczyk - obowiązkowa zupa na wigilijnym stole. Znakomity jest, gdy poświęci mu się nieco więcej czasu i pozwoli dojrzeć. Podajemy dobry przepis na esencjonalny barszcz czerwony z grzybową nutą.
Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Barszcz czerwony z kulebiakiem
SKŁADNIKI
- garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie buraki
- 2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (marchewka, cebula, pietruszka, por)
- suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc do namoknięcia.
- Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości (około 20 minut), w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
- Buraki umyj, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości w przez około 1 godzinę (sprawdzić czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi).
- Rozwiń z folii, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj starte buraki, majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i zagotuj.
- Gotuj na malutkim ogniu przez około 3-4 minuty, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.
- Wywar warzywny przecedź (najlepiej odczekaj jeden dzień, jeśli mamy czas, wówczas barszcz będzie bardziej intensywny) i połącz z wywarem z grzybów.
- Kilka grzybków pozostaw w zupie, resztę wykorzystaj do farszu na uszka.