To najlepsza zupa kalafiorowa. Jej smak podkręca sekretny składnik
Dieta wegetariańska
Zupa kalafiorowa jest pyszna, ponieważ w jej składzie znalazło się mnóstwo smakowitych składników. Jedna miseczka takiej domowej zupy nasyci i doda energii. Ugotowanie garnka tej wyśmienitej zupy nie jest skomplikowane i zajmuje tylko 20 minut. Smak zupy kalafiorowej przyrządzonej według tego przepisu podkręca jeden nieoczywisty składnik. Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą zupę kalafiorową i dowiedźcie się, czym ją urozmaicić.
Co dodać do zupy kalafiorowej, żeby była smaczna?
W tym prostym przepisie na najlepszą zupę kalafiorową wykorzystuje się proste składniki. Wszystkie produkty bez problemu można kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Na liście składników nie ma mięsa, więc pyszna domowa zupa jest bezpieczna dla wegetarian.
Sekretnym składnikiem, dzięki któremu zupa kalafiorowa smakuje tak dobrze, jest dodatek jednego prostego produktu. Za oryginalny smak tego domowego dania odpowiada starty ser cheddar. To angielski ser o orzechowym posmaku, które świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami zupy.
Jakie składniki są potrzebne na zupę kalafiorową? Lista produktów jest krótka. Obejmuje takie artykuły jak:
- kalafior
- marchewka
- seler
- bulion warzywny
- mleko
- ser cheddar
- masło
- mąka
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, tymianek
Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową?
Przepis na doskonałą pod każdym względem zupę z kalafiora wzbogaconą serem cheddar jest prosty. Ugotowanie garnka tej wyśmienitej i sycącej zupy warzywnej nie wymaga wielu godzin. Czas przygotowania wynosi zaledwie 20 minut.
Jak więc ugotować pyszną zupę z kalafiora? Postępując według tego sprawdzonego przepisu danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – ugotowanie warzyw w bulionie warzywnym
- 2. krok – roztopienie masła i wymieszanie go z mąką, mlekiem i serem cheddar
- 3. krok – wymieszanie serowego sosu z bulionem z warzywami i doprawienie zupy
Jak podawać najlepszą zupę kalafiorową?
Pełna smakowitych warzyw zupa kalafiorowa z dodatkiem startego sera cheddar to mnóstwo smaku i aromatu. Jest wyjątkowo dobra i bardzo sycąca, chociaż nie zawiera mięsa. Miseczki z najlepszą zupą kalafiorową można dodatkowo posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki, koperek czy szczypiorek. Aby posiłek z zupą z kalafiora z serem cheddar był bardziej sycący, można podać do niej kromki chleba lub chrupiącą bagietkę. Oryginalnym dodatkiem do domowej zupy kalafiorowej jest groszek ptysiowy lub ryż.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka włożyć pokrojonego na różyczki kalafiora, startą na tarce marchewkę i pokrojonego w drobną kostkę selera. Wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Cały czas mieszając, delikatnie wlewać mleko. Zagotować i mieszać, aż składniki zgęstnieją.
- Wsypać starty cheddar i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
- Wlać do garnka z warzywami i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
- Podawać na obiad.