Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny
2021-10-30
średni
60 min
4
Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Wyrazisty, esencjonalny rosół na wołowinie świetnie komponuje się delikatnymi kluskami grysikowymi i porcją siekanej świeżej natki pietruszki. Koniecznie wypróbujcie, bo smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- 800-1000 g wołowiny z kością
- 2 cebule
- 4-6 marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek selera bulwiastego
- kawałek kapusty białej lub włoskiej
- 10 ziarenek pieprzu
- 2-4 goździki
- sól
- Kluski:
- 200 g kaszy manny
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka masła
- 200 g mąki
- sól
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule podpiec na ogniu lub w piekarniku.
- Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube kawałki.
- Mięso zalać zimną woda w ilości około 2,5 l. Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny, ale nie jest to konieczne. Szumowiny to frakcje białek krwi, które ścinają się pod wpływem ciepła. Nie jest to brud.
- Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu 3 godziny. Rosół przed podaniem przecedzić.
- Przygotować kluski: kaszę manną zalać gorącym mlekiem, zamieszać i odstawić na 30 minut.
- Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z masłem, dodać mąkę, kaszę, dobrze wymieszać, wreszcie dodać kaszę manną, ponownie zamieszać, a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać w ciasto.
- Bokiem łyżki nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać tak uformowane kluski na wrzątek. Gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną.
- Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nałożyć do talerzy i zalać rosołem wołowym. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz