Kozacka soczewicowa. Wegańska zupa, która oczaruje smakiem
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zupa kozacka jest pełna smaku i aromatu. To wegański przepis na pyszny obiad, który nasyci, doda energii i poprawi humor. Przyrządzenie kozackiej nie jest skomplikowane, a ceny składników nie przyprawiają o ból głowy. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną kozacką soczewicową.
Jak zrobić kozacką soczewicową?
Przygotowanie tej wege zupy jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. W dużym garnku podsmaża się cebulę z czosnkiem, a następnie dodaje koncentrat pomidorowy i przyprawy. Po kilku minutach dodaje się soczewicę, marchewkę i ziemniaki. Wlewa się także bulion warzywny. Po pół godzinie pyszna i aromatyczna zupa kozacka z soczewicą jest gotowa.
Czym doprawić kozacką soczewicową?
Swój pyszny smak zupa z soczewicą zawdzięcza dodatkowi aromatycznych przypraw. W tym przepisie doprawia się ją nie tylko solą i pieprzem, ale i mielonymi paprykami – słodką, ostrą i wędzoną. Dodaje się także mielone nasiona kolendry. Do zupy można dodać kmin rzymski, ziele angielskie oraz goździki.
Dlaczego warto zrobić kozacką soczewicową?
- To pyszna wege zupa, która nasyci i zaskoczy ciekawym smakiem.
- Przepis na zupę kozacką jest prosty i sprawdzony.
- Czas przygotowania to około pół godziny.
- Zupę gotuje się na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem warzyw i przypraw.
- Składniki są niedrogie i łatwo dostępne.
- Zupę można podać samą, z chlebem, pitą lub grzankami.
- Kozacką można zabielić mleczkiem kokosowym.
SKŁADNIKI
- 2 litry bulionu warzywnego
- 350 g soczewicy
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić słodką, ostrą i wędzoną papryką, kolendrą oraz solą i pieprzem. Mieszać i smażyć kilka minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i soczewicę. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 25 minut.
- Podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki.