Kozacka soczewicowa. Wegańska zupa, która oczaruje smakiem

kozacka soczewicowa
Autor: Shutterstock Kozacka soczewicowa to pyszna, aromatyczna i sycąca zupa bez mięsa.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zupa kozacka jest pełna smaku i aromatu. To wegański przepis na pyszny obiad, który nasyci, doda energii i poprawi humor. Przyrządzenie kozackiej nie jest skomplikowane, a ceny składników nie przyprawiają o ból głowy. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną kozacką soczewicową.

Jak zrobić kozacką soczewicową?

Przygotowanie tej wege zupy jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. W dużym garnku podsmaża się cebulę z czosnkiem, a następnie dodaje koncentrat pomidorowy i przyprawy. Po kilku minutach dodaje się soczewicę, marchewkę i ziemniaki. Wlewa się także bulion warzywny. Po pół godzinie pyszna i aromatyczna zupa kozacka z soczewicą jest gotowa.

Czym doprawić kozacką soczewicową?

Swój pyszny smak zupa z soczewicą zawdzięcza dodatkowi aromatycznych przypraw. W tym przepisie doprawia się ją nie tylko solą i pieprzem, ale i mielonymi paprykami – słodką, ostrą i wędzoną. Dodaje się także mielone nasiona kolendry. Do zupy można dodać kmin rzymski, ziele angielskie oraz goździki.

Dlaczego warto zrobić kozacką soczewicową?

  • To pyszna wege zupa, która nasyci i zaskoczy ciekawym smakiem.
  • Przepis na zupę kozacką jest prosty i sprawdzony.
  • Czas przygotowania to około pół godziny.
  • Zupę gotuje się na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem warzyw i przypraw.
  • Składniki są niedrogie i łatwo dostępne.
  • Zupę można podać samą, z chlebem, pitą lub grzankami.
  • Kozacką można zabielić mleczkiem kokosowym.

SKŁADNIKI

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 350 g soczewicy
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli.
  • Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić słodką, ostrą i wędzoną papryką, kolendrą oraz solą i pieprzem. Mieszać i smażyć kilka minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i soczewicę. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 25 minut.
  • Podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej