Chleb na suchych drożdżach, który zawsze wychodzi. Puszysty w środku, chrupiący na zewnątrz i absolutnie domowy

chleb na suchych drożdżach
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Chleb na suchych drożdżach zachwyca smakiem i łatwością przygotowania.
łatwy
130 min
12

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po domu. Jeśli marzysz o idealnym bochenku z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem — ten przepis jest właśnie dla ciebie. Chleb na suchych drożdżach to doskonała propozycja dla początkujących piekarzy: prosty, niezawodny i zawsze się udaje. Nie musisz być ekspertem, by upiec domowe pieczywo, które smakuje jak z najlepszej piekarni.

Przepis na chleb na suchych drożdżach

  • To bardzo łatwy przepis na domowy chleb. Każdy może go upiec bez żadnego problemu i szybko zdobyć wiedzę, jak upiec chleb na suchych drożdżach.
  • Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu. Powinno wyrastać godzinę i tyle samo czasu piec się w piekarniku.
  • Na liście składników znajdują się produkty niedrogie i proste. Są łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu.
  • Ciasto można wrobić ręcznie lub użyć miksera ręcznego lub planetarnego.

Jak wzbogacić chleb na suchych drożdżach?

Pysznie smakuje podstawowa wersja tego chleba, ale można ją modyfikować, dodając różne inne składniki. Sprawdzą się takie dodatki jak:

  • pestki dyni lub słonecznika
  • posiekane orzechy
  • siemię lniane
  • sezam
  • suszone zioła
  • suszone pomidory
  • suszone owoce
  • mak

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej inne sprawdzone przepisy na domowe pieczywo

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 500 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i wsypać suche drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
  • Wlać wodę i oliwę z oliwek. Ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej