Przepis na suszone pomidory
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Wypróbuj przepis na suszone pomidory domowej roboty - z czosnkiem, ziołami, w zalewie z oliwy. Jak samodzielnie zrobić suszone pomidory? Krok po kroku podpowiadamy, co trzeba zrobić.
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych pomidorów
- łyżka soli
- oliwa
- ocet
- czosnek
- oregano
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki. Wydrąż je, osusz i ułóż (skórką do dołu) na blasze wyłożonej pergaminem. Posól.
- Pomidory opiekaj przez 2–2,5 godziny w piekarniku nastawionym na 120 stopni C. Po 1,5 godz. sprawdzaj co 30 min, czy się nie przypalają.
- Wyjmij pomidory gdy ich brzegi zaczną czernieć, miąższ będzie suchy i miękki.
- Połącz suszone pomidory z ziołami. Skrop octem.
- Przełóż pomidory do słoików (do 3/4 wysokości), dodając po 2 ząbki czosnku. Zalej gorącą oliwą, szybko zamknij słoiki i odwróć do góry dnem, by się „zawekowały”. Tak przygotowane suszone pomidory mogą stać całą zimę.