Dodaj do rosołu jak Ewa Wachowicz. Ten nieoczywisty składnik robi robotę

rosół na obierkach Wachowicz
Autor: Shutterstock Nie wyrzucaj, zrób rosół. Ewa Wachowicz wie, jak je wykorzystać.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak w łatwy sposób można zrobić pyszny rosół. Przepis nie jest skomplikowany, a do jego przygotowania wykorzystuje się składnik, który może wprawić w osłupienie. To właśnie dzięki niemu zupa smakuje tak dobrze. Poznajcie sprawdzony przepis na domowy rosół Ewy Wachowicz.

Z czego Ewa Wachowicz gotuje rosół?

To przepis na rosół bez mięsa. Wywar gotuje się na warzywach i ziołach. Do marchewki, cebuli, pietruszki i selera dołączył jeden nieoczywisty składnik. Są to obierki ziemniaczane, które wcześniej należy upiec w piekarniku. Ten zabieg sprawi, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza i aromatyczna. Dzięki temu przepisowi nic się nie zmarnuje, a obierki nie trafią do kosza do na śmieci. Na liście składników znalazł się także czosnek, gałązki natki pietruszki i lubczyku oraz suszone zioła.

Jak zrobić rosół na ziemniaczanych obierkach?

Ewa Wachowicz rozpoczyna przygotowanie zupy od upieczenia skórek po ziemniakach. Układa je na blasze do pieczenia, skrapia oliwą z oliwek i doprawią solą oraz pieprzem. Do garnka wkłada pokrojoną cebulę, marchewkę i seler oraz czosnek i natkę pietruszki. Warzywa gotują się godzinę. Następnie wyjmuje się je z zupy i dodaje upieczone obierki ziemniaczane i lubczyk. Po 20 minutach składniki wyjmuje się z wywaru. Ugotowane warzywa można wykorzystać do przyrządzenia pysznej sałatki jarzynowej lub kotletów warzywnych.

Z czym podawać rosół na ziemniaczanych obierkach?

Rosół, na który przepis poleca Ewa Wachowicz, to zupa wegańska. Na liście składników nie ma ani jednego produkty pochodzenia zwierzęcego. Miss Polski serwuje swój oryginalny rosół z knedelkami z wątróbki drobiowej. Przepis na nie znajdziecie poniżej. Weganie i wegetarianie mogą zjeść miseczkę pysznego rosołu na obierkach z dodatkiem kotletów z tofu lub falafeli. W takiej wersji będzie pysznie i zdrowo. Zupę wzbogaci ugotowana w wywarze marchewka. Trzeba ją tylko pokroić w plasterki. Rosół na obierkach można też podać z drobnym makaronem.

SKŁADNIKI


  • obierki z 6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonych ziół
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka lubczyku
  • sól i pieprz

  • knedelki z wątróbki:
  • 300 g zmielonej wątróbki drobiowej
  • 50 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 10 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierki ziemniaków ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
  • Do dużego garnka włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dodać obrane i pokrojone na kawałki marchewkę i seler. Włożyć gałązki natki pietruszki i obrane ząbki czosnku.
  • Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 60 minut.
  • Przygotować knedelki. Zmieloną wątróbkę wymieszać z podsmażoną na maśle klarowanym cebulą z czosnkiem, odciśniętą z mleka kajzerką, natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie około 25 minut.
  • Z zupy wyjąć ugotowane warzywa, a wywar przecedzić przez drobne sitko. Wlać z powrotem do garnka. Dodać upieczone obierki ziemniaków, lubczyk i suszone zioła. Gotować 20 minut.
  • Z garnka wyjąć obierki i lubczyk.
  • Podawać od razu z knedelkami, pokrojoną w plasterki marchewką i drobnym makaronem.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Szulc-Górska
więcej