Falafel: wegetariańskie danie arabskie. Sposób na pyszny falafel
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Falafel to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. To bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany jest w barach typu fast food jako alternatywa kebabu w picie. Jak w domu przygotować falafel?
Falafel przyrządza się bardzo łatwo. Musimy tylko pamiętać, żeby już dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę lub suszony bób. Powinna moczyć się ok. 12 godzin.
SKŁADNIKI
- 400 g ciecierzycy
- cebula
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka nasion kuminu
- łyżeczka suszonej kolendry
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę moczymy dzień wcześniej w dużej ilości wody.
- Następnego dnia odcedzamy wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, kminek, kolendrę, sól i pieprz.
- Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Następnie z tak przygotowanej ciecierzycy formujemy kulki lub małe kotleciki i smażymy na oleju na złoty kolor. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i się rozpada, zagęszczamy je mąką.
- Usmażone kotleciki odsączamy z tłuszczu, układając je jeden przy drugim na papierowym ręczniku.
- Można podawać jako samodzielne danie np. z dipem jogurtowym lub jako dodatek do innych potraw.