Kotlety z warzyw z rosołu. Proste i szybkie danie w stylu zero waste

kotlety z mięsa z rosołu
Autor: Shutterstock Jak wykorzystać resztki, czyli prosty przepis na kotlety z warzyw z rosołu.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Najłatwiejszym rozwiązaniem jest przyrządzenie pysznych wegetariańskich kotletów warzywnych. Pełne smaku i aromatu kotleciki z warzyw z rosołu smakują przepysznie, a ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Sprawdzą się na obiad lub jako przekąska. Oto przepis na kotlety z warzyw z rosołu.

Z jakich warzyw z rosołu zrobić kotlety?

Do przygotowania pysznych domowych kotlecików można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, które gotowały się w rosole. Kotlety robi się z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora. Warto wykorzystać także lubczyk.

Jak zrobić kotlety z warzyw z rosołu?

Dzięki temu prostemu przepisowi już więcej nie wyrzucicie warzyw z rosołu. To główny składnik tych pysznych i aromatycznych kotletów. Warzywa rosołowe należy dokładnie odcisnąć, a następnie posiekać i rozgnieść widelcem. Dodaje się do nich mąkę pszenną, bułkę tartą oraz jajko. Smak kotlecików warzywnych podkreślają świeże zioła. W tym przepisie wykorzystuje się natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i świeżą bazylię. Z warzywnej masy formuje się okrągłe kotleciki i smaży na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotleciki z warzyw rosołowych dobrze jest przełożyć na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać kotlety z warzyw z rosołu?

Kotleciki warzywne to pomysł na lekki wegetariański obiad lub przekąskę. Pysznie smakują z różnymi sosami. Sprawdzi się sos czosnkowy, ketchup, musztarda czy sos rancherski. Posiłek można wzbogacić pyszną domową surówką lub sałatką. Kotlety z warzyw z rosołu można też podać na kolację lub zaserwować jako przekąskę na imprezie.

SKŁADNIKI

  • 350 g posiekanych warzyw z rosołu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa z rosołu dobrze odcisnąć i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem i wbić jajko. Wsypać bułkę tartą i mąkę pszenną. Dodać posiekane zioła i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z warzywnej masy uformować równe i okrągłe kotleciki.
  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż staną się rumiane. Usmażone kotlety warzywne przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z sosem czosnkowym oraz kolorową sałatką.
Dla kogo wegetarianizm?
Anna Szulc-Górska
więcej