Tofuczniaki. Jak zrobić kotlety z wędzonego tofu?

tofuczniaki
Autor: Shutterstock Tofuczniaki to prosty przepis na pyszne wege kotlety z wędzonego tofu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Bogate w białko roślinne i wiele cennych substancji odżywczych tofu to jeden w ważnych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Jak przyrządzić tofu, aby było pysznie? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na tofuczniaki. To smakowite kotleciki, które robi się bardzo prosto.

Jak zrobić tofuczniaki?

Przyrządzenie wegetariańskich kotletów z rozpoczyna się od zmiksowania wędzonego tofu z jajkami. Do masy dodaje się mąkę jaglaną lub pszenną graham oraz siemię lniane. Całość należy doprawić solą i ziołowym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Ciasto powinno spędzić godzinę w lodówce. W tym czasie siemię lniane napęcznieje. Kolejnym krokiem jest uformowanie z masy kotlecików. Smaży się je z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż zaczną się rumienić.

Przepis na tofuczniaki

  • To łatwy przepis na wegetariańskie kotleciki, które są nie tylko zdrowe, ale i pełne smaku.
  • Przygotowanie ciasta z wędzonego tofu i innych składników nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak pamiętać, że należy je odstawić na godzinę.
  • Lista składników to produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską i wiele wege produktów jest dostępnych nawet w małych sklepikach osiedlowych.
  • Siemię lniane zastąpią nasiona chia.
  • Do tofuczniaków można dodać posiekane świeże zioła. Sprawdzi się natka pietruszki, koperek czy szczypiorek. Będą pysznie smakować ze świeżą bazylią i oregano.
  • Smak kotlecików zaostrzy dodatek mielonej ostrej papryki.
  • Kotleciki z wędzonego tofu można upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut.

Z czym podawać tofuczniaki?

Kotleciki świetnie smakują same na ciepło i na zimno. To pomysł na obiad bez mięsa. Idealnym uzupełnieniem będą sosy. Pysznie smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dobrze łączą się z sosem grzybowym. Obiad będzie jeszcze bardziej sycący, kiedy zaserwuje się do nich ulubioną kaszę lub ryż. Sprawdzą się też sałatki i surówki. Tofuczniaki można jeść tak samo jak kotlety mielone. Świetnie komponują się z buraczkami czy zasmażaną młodą kapustą. Na zimno można podać je z chlebem lub sosem tzatziki.

SKŁADNIKI

  • 400 g wędzonego tofu
  • 80 g mąki pszennej graham lub jaglanej
  • 20 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone tofu zblendować z jajkami na gładką masę. Wsypać mąkę i siemię lniane. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, aby siemię lniane napęczniało.
  • Z masy formować równe kulki, spłaszczać je, formować kotleciki i układać na desce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym, grzybowym lub tzatziki.
Dla kogo wegetarianizm?
Anna Szulc-Górska
więcej