Barszcz biały z sokiem z kapusty kiszonej
2022-04-01
średni
20 min
4
Barszcz biały z sokiem z kiszonej kapusty - oryginalna wariacja na temat tradycyjnego świątecznego dania. Ta zupa może okazać się świątecznym hitem!
SKŁADNIKI
- warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, 1 ząbek czosnku)
- gotowy zakwas
- 10 dag boczku
- 4 pęta białej lub innej kiełbasy
- 8 jajek na twardo
- pół litra soku z kiszonej kapusty
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego)
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym przez około 30 minut.
- W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas.
- Gotujemy około 10 minut a następnie zagęszczamy mąką.
- 2 - 3 łyżki mąki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając.
- Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1 - 2 łyżki śmietany.
- Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?