Barszcz biały z sokiem z kapusty kiszonej

Barszcz biały z sokiem z kapusty
Autor: Shutterstock Biały barszcz zakwaszany sokiem z kiszonej kapusty.
średni
20 min
4

Barszcz biały z sokiem z kiszonej kapusty - oryginalna wariacja na temat tradycyjnego świątecznego dania. Ta zupa może okazać się świątecznym hitem!

 

 

Zobacz też:

Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym przez około 30 minut.
  • W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas.
  • Gotujemy około 10 minut a następnie zagęszczamy mąką.
  • 2 - 3 łyżki mąki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając.
  • Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1 - 2 łyżki śmietany.
  • Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.