Buraczki zasmażane z przepisu babci. Dodaj 2 składniki, a będą smakować jak te za dzieciaka

buraczki babci
Autor: Shutterstock Przepis babci na buraczki z tymi 2 składnikami odmieni ich smak.
łatwy
30 min
4

Pyszne i pełne zdrowia buraczki to doskonały dodatek do obiadu. Ten przepis pokazuje, jak zrobić buraczki zasmażane inaczej. Ta stara receptura była niegdyś bardzo popularna. W ten sposób buraczki przyrządzały nasze babcie. Wystarczy dodać dwa składniki, aby jarzynka zyskała głęboki i pyszny smak. W czym tkwi tajemnica buraczków babci?

Jak zrobić dobre buraczki zasmażane?

Korzystając z tego przepisu, zrobicie doskonałe buraczki zasmażane. Ich smak przypomni beztroskie dzieciństwo i kuchnię babci, ponieważ właśnie w ten sposób przyrządzała buraczki z patelni. Smakowały tak dobrze, dlatego że jarzynka była podkręcona dwoma prostymi składnikami. Ten prosty babciny patent właśnie wraca do łask.

Jednym ze składników podkręcających smak buraczków jest kminek. Chociaż przyprawa ma tyle zwolenników, co przeciwników, warto dodać ją do buraczków. Świetnie podbija smak dania. Drugim składnikiem są skwarki z boczku, które zapewniają sytość i nadają przyjemnego wędzonego aromatu i posmaku. Do buraczków warto też dodać cebulę i ocet jabłkowy, który sprawi, że nie stracą swojego pięknego koloru.

Jakie przyprawy do buraczków zasmażanych?

W przepisie babci na buraczki zasmażane ze skwarkami nie może zabraknąć podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu. Smak buraczków podkręci wspomniany wcześniej kminek oraz szczypta cukru.

Do czego podawać buraczki zasmażane?

Buraczki na ciepło idealnie pasują jako dodatek do obiadu. Pysznie łączą się z daniami mięsnymi. Doskonałym przykładem są kotlety mielone czy schabowe. Komponują się z mięsami duszonymi i gulaszami. Buraczki według przepisu babci mogą być również samodzielnym daniem.

SKŁADNIKI

  • 500 g buraków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte buraczki ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojony w kostkę boczek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli, cały czas mieszając.
  • Na patelnię przełożyć starte buraczki. Doprawić kminkiem i wymieszać. Wlać wodę wymieszaną z mąką pszenną i 1 łyżką sosu z patelni. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wlać ocet i wymieszać. Smażyć kilka minut.
  • Podawać jako dodatek do dania głównego.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
więcej