Chleb żytni
2021-03-29

łatwy
120 min
4
Chleb żytni pieczony w domu ma niepowtarzalny smak. Domowy chleb można upiec z dodatkiem całych ziaren namoczonych wcześniej zbóż, uprażonych nasion słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki, kminku. Wypróbuj nasz przepis na chleb żytni.
Polecamy też:
Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji
Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko
Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 90 dag mąki pszennej
- 30 dag mąki żytniej
- 16 łyżek mąki pszennej razowej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- ćwierć łyżeczki soli
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zrób zaczyn: 8 łyżek mąki pszennej razowej wymieszaj z 6 łyżkami wody, przykryj papierem podziurkowanym (nakłuj widelcem) i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Dwa razy w ciągu doby wymieszaj zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodaj 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i przez noc trzymaj w cieple.
- Wymieszaj mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wsyp do zaczynu.
- Wymieszaj i wyrabiaj całość, dolewając po trochu 2 szklanki letniej wody. Zawiń ciasto w wilgotną ściereczkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny.
- Następnie znowu powyrabiaj ciasto i przełóż je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy. Po wierzchu posyp chleb otrębami i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez godzinę.
- Upieczony chleb pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z domowym masłem.