Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Autor: Shutterstock Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
średni
40 min
4

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie pokryty jest kruszonką, a pod nią ukrywa się cudownie zapieczona masa bezowa. Jest to bez wątpienia klasyk wśród serników. Warto go zrobić w najbliższe święta.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • KRUCHE CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 125 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • BEZA:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze składników na kruche ciasto zagnieść ciasto, 1/2 włożyć do lodówki, schłodzić. Resztą wykleić formę do pieczenia 25x40 cm (można ją uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwać spód widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 10-12 minut. Wyjąć formę, ostudzić.
  • Składniki nadzienia zmiksować i wyłożyć na przestudzony spód. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie z puszki.
  • Białka delikatnie osolić, ubić na sztywno, a po ubiciu białek delikatnie dosypywać partiami cukier puder.
  • Wyłożyć masę bezową na brzoskwinie.
  • Wyjąć resztę ciasta z lodówki, pokruszyć je (lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami) bezpośrednio na bezę. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180oC.