Sernik malinowo-porzeczkowy - łatwy przepis na pyszny deser

2021-02-10
Sernik malinowo-porzeczkowy
Autor: thinkstockphotos.com Sernik malinowo-porzeczkowy
łatwy
50 min
4

Przepis na sernik malinowo-porzeczkowy na spodzie z herbatników. Ten pyszny deser osłodzi każde letnie popołudnie. Oto, jak zrobić łatwy sernik z porzeczkami i malinami według sprawdzonej receptury. 

Składniki

Spód:

250 g herbatników Petit Beurre

100 g masła klarowanego

 

Masa serowa:

1 kg dobrze zmielonego twarogu

8 jaj

miąższ z laski wanilii lub 1 czubata łyżka ekologicznego cukru waniliowego

1,5 szklanki cukru pudru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru

120 g masła

3 łyżki kaszy manny

szczypta soli

 

Polewa z owoców:

1 szklanka dojrzałych malin

1 szklanka czerwonych porzeczek

2 łyżki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru

1 łyżeczka żelatyny i 3 łyżki wody lub 1 łyżeczka agar-agar (bez dodatku wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Herbatniki zmiksuj w blenderze do miałkości. Następnie przesyp je do roztopionego w rondelku masła i powstałym ciastem wylep dno natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i nie przestając miksować dodawaj po 1 żółtku i porcji cukru pudru. Pod koniec miksowania dodaj wanilię oraz kaszę manną i dalej miksując, stopniowo dodawaj zmielony twaróg.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Dodaj białka do masy serowej i całość ostrożnie wymieszaj łyżką. Powstałą masę wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj.

Ciasto piecz około 60-70 minut z naczyniem z wodą umieszczonym pod tortownicą, a po upieczeniu pozostaw je do ostudzenia z uchylonymi drzwiami piekarnika. Zapobiegniesz wtedy opadnięciu sera spowodowanemu gwałtowną zmianą temperatury otoczenia.

Maliny i porzeczki wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj na małym palniku. Kiedy puszczą sok, przeciśnij je przez gęste sito, aby pozbyć się pestek z owoców. Jeśli używasz agaru, dodaj go do musu z owoców, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Właściwości żelujące agaru aktywuje temperatura 85 stopni C.

Po tym czasie wylej tężejącą galaretkę na wystudzony sernik i wygładź równomiernie jego powierzchnię. Ponieważ agar tężeje znacznie szybciej niż żelatyna, przed podaniem sernik schłodź przez pół godziny w lodówce. Jeśli używasz żelatyny, wsyp ją do szklanki i zalej wrzątkiem, a potem dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i wlej do posłodzonych i przetartych przez sito owoców.

Wystudzoną masę owocową wylej na wierzch sernika i wyrównaj.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Malinowa rolada bezowa

Mazurek czekoladowo-malinowy

Ciasto z malinami i borówkami

Konfitura porzeczkowo-kokosowa

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: