Sernik malinowo-porzeczkowy - łatwy przepis na pyszny deser

Sernik malinowo-porzeczkowy
Autor: thinkstockphotos.com Sernik malinowo-porzeczkowy
łatwy
50 min
4

Przepis na sernik malinowo-porzeczkowy na spodzie z herbatników. Ten pyszny deser osłodzi każde letnie popołudnie. Oto, jak zrobić łatwy sernik z porzeczkami i malinami według sprawdzonej receptury. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Malinowa rolada bezowa

Mazurek czekoladowo-malinowy

Ciasto z malinami i borówkami

Konfitura porzeczkowo-kokosowa

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 250 g herbatników Petit Beurre
  • 100 g masła klarowanego
  •  
  • Masa serowa:
  • 1 kg dobrze zmielonego twarogu
  • 8 jaj
  • miąższ z laski wanilii lub 1 czubata łyżka ekologicznego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
  • 120 g masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  •  
  • Polewa z owoców:
  • 1 szklanka dojrzałych malin
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny i 3 łyżki wody lub 1 łyżeczka agar-agar (bez dodatku wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmiksuj w blenderze do miałkości. Następnie przesyp je do roztopionego w rondelku masła i powstałym ciastem wylep dno natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i nie przestając miksować dodawaj po 1 żółtku i porcji cukru pudru. Pod koniec miksowania dodaj wanilię oraz kaszę manną i dalej miksując, stopniowo dodawaj zmielony twaróg.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  • Dodaj białka do masy serowej i całość ostrożnie wymieszaj łyżką. Powstałą masę wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj.
  • Ciasto piecz około 60-70 minut z naczyniem z wodą umieszczonym pod tortownicą, a po upieczeniu pozostaw je do ostudzenia z uchylonymi drzwiami piekarnika. Zapobiegniesz wtedy opadnięciu sera spowodowanemu gwałtowną zmianą temperatury otoczenia.

    Maliny i porzeczki wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj na małym palniku. Kiedy puszczą sok, przeciśnij je przez gęste sito, aby pozbyć się pestek z owoców. Jeśli używasz agaru, dodaj go do musu z owoców, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Właściwości żelujące agaru aktywuje temperatura 85 stopni C.
  • Po tym czasie wylej tężejącą galaretkę na wystudzony sernik i wygładź równomiernie jego powierzchnię. Ponieważ agar tężeje znacznie szybciej niż żelatyna, przed podaniem sernik schłodź przez pół godziny w lodówce. Jeśli używasz żelatyny, wsyp ją do szklanki i zalej wrzątkiem, a potem dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i wlej do posłodzonych i przetartych przez sito owoców.
  • Wystudzoną masę owocową wylej na wierzch sernika i wyrównaj.