Pyszne ciasto z malinami i borówkami amerykańskimi

2021-03-29
ciasto-z-malinami-i-borowka.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto z malinami i borówkami można także przygotować na kruchym spodzie (rezygnując z herbaty i galaretki)
średni
60 min
4

Masz ochotę na smaczne ciasto z owocami? Proponujemy deser, który Cię zachwyci! Sprawdź nasz przepis na ciasto biszkoptowe z malinami, borówkami amerykańskimi i bitą śmietaną.

Dla zapewnienia deserowi dłuższej trwałości można ciasto pokryć jeszcze dodatkową warstwą galaretki. Postępujemy podobnie jak wcześniej. Prawie stężoną galaretką zalewamy owoce i wstawiamy całość do lodówki.

Tarta brzoskwiniowo-malinowa

Ciasto malinowo-migdałowe

Sernik malinowo-porzeczkowy

Więcej na temat wykorzystania borówek amerykańskich w przepisie VIDEO

SKŁADNIKI

  • spód biszkoptowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • herbata
  • galaretka
  •  
  • krem z owocami:
  • śmietanka 30 proc.
  • cukier
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • maliny
  • borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubijamy białka, dodając pod koniec cukier i cukier wanilinowy. Do masy dodajemy żółtka – mieszamy.
  • Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy ponownie.
  • Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wystudzony biszkoptowy spód trzeba nasączyć lekko osłodzoną herbatą. Wcześniej przygotowujemy według przepisu owocową galaretkę (smak według gustu, ale najlepiej sprawdza się truskawkowa lub pomarańczowa).
  • Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
  • Gdy galaretka stężeje, przystępujemy do dalszych czynności. Ubijamy mikserem śmietanę (ok. 300 g), pod koniec dodając 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego.
  • Wykładamy bitą śmietanę na ciasto, następnie układamy na niej maliny i borówki amerykańskie.