Sernik dyniowy z lodami imbirowymi: przepis na jesienną ucztę

2021-10-12
Sernik dyniowy z lodami imbirowymi
Autor: mat. prasowe Knorr Sernik dyniowy jest dość pracochłonny, ale końcowy efekt zrobi wrażenie na gościach
trudny
140 min
4

Podajemy pomysł na wyrafinowany i zdrowy deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na ciasto z dyni, czyli wyjątkowy sernik dyniowy z dodatkiem lodów imbirowych. Cudowne zderzenie smaków i temperatur.

autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  •  polewa:
  • 200 g śmietany 18%
  • sok z 2 cytryn
  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 biała czekolada
  • 100 g cukru
  • 100 g puree z pieczonej dyni
  •  masa sernikowa:
  • 1 kg serka mielonego
  • 100 g puree z pieczonej dyni
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 16 g miąższu wanilii
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g pieczonych kawałków dyni
  • 100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze
  •  składniki na lody imbirowo-dyniowe:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g puree z dyni olbrzymiej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 20 g pieczonego kłącza imbiru
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  •  składniki na sos rumowo-waniliowy z cynamonem:
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml ciemnego rumu
  • 150 g śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie spodu sernika: Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem. Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.
  • Przygotowanie polewy: Zagotuj śmietanę. Dodaj czekoladę, puree z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Przygotowanie masy: Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięty miąższ z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj.
  • Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj puree z dyni. Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną, raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową.
  • Piecz w kąpieli wodnej  w temp. 170oC przez około 80 minut. Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.
  • Przygotowanie lodów: Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta. Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.
  • Przygotowanie sosu: Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem. Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej. Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.
  • Sposób podania sernika: Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów. Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe