Tę surówkę robię od lat i jeszcze nikomu się nie znudziła. Kapuściany duet zachwyca pysznym smakiem

kapuściany duet
Autor: Shutterstock Z białej i czerwonej zrobisz pyszną surówkę. Kapuściany duet pasuje do każdego obiadu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić surówkę do obiadu z kapusty? Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie tego prostego przepisu na surówkę kapuściany duet. Ten wyborny dodatek do dania głównego robi się łatwo i w miarę szybko. Pasuje do każdego dania i zachwyca smakiem. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą surówką dwukapustną, która sprawdzi się zawsze.

Czy solić kapustę do surówki?

Surówki z kapusty to doskonałe uzupełnienie posiłku. Robi się je łatwo, a czas przygotowania nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Nie inaczej jest z tą pyszną i chrupiącą surówką kapuściany duet. Robi się ją z białej i czerwonej kapusty oraz marchewki. Uzupełnieniem jest pyszny sos, który idealnie łączy składniki. Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy.

Przygotowując surówkę kapusty w dwóch kolorach, poszatkowane warzywno należy przełożyć na sitko, lekko posolić i wymieszać. To ważna czynność, dzięki której paseczki kapusty staną się miękkie, a surówka będzie smakować obłędnie. Po 20 minutach obie kapusty zmiękną, ale pozostaną chrupiące.

Jak zrobić surówkę kapuściany duet?

Przepis na domową surówkę z kolorowych kapust nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne produkty do surówki, a w drugiej znajdują się składniki potrzebne do przygotowania znakomitego sosu.

Jak więc przyrządzić doskonałą surówkę kapuściany duet w domu? Postępując według tego prostego przepisu ten chrupiący dodatek do obiadu uda się i będzie smakował każdemu.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie warzyw, posolenie ich i odstawienie na 20 minut
  • 2. krok – przygotowanie sosu do surówki kapuścianej
  • 3. krok – połączenie warzyw z sosem i orzechami

Jak podawać surówkę kapuściany duet?

Pełna smaków i kolorowa surówka z dwóch kapust to idealny dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi i dobrze łączy się z daniami wegetariańskimi. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na obiady, do których warto przyrządzić surówkę z białej i czerwonej kapusty.

SKŁADNIKI

  • 300 g białej kapusty
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie kapusty poszatkować. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Warzywa przełożyć na sitko i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 20 minut, aby stały się miękkie.
  • Przygotować sos. Majonez wymieszać z olejem, wasabi, octem jabłkowym i sezamem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
  • Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Wlać sos. Wsypać posiekane orzechy i kolendrę. Wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej