Tę surówkę robię od lat i jeszcze nikomu się nie znudziła. Kapuściany duet zachwyca pysznym smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić surówkę do obiadu z kapusty? Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie tego prostego przepisu na surówkę kapuściany duet. Ten wyborny dodatek do dania głównego robi się łatwo i w miarę szybko. Pasuje do każdego dania i zachwyca smakiem. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą surówką dwukapustną, która sprawdzi się zawsze.
Czy solić kapustę do surówki?
Surówki z kapusty to doskonałe uzupełnienie posiłku. Robi się je łatwo, a czas przygotowania nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Nie inaczej jest z tą pyszną i chrupiącą surówką kapuściany duet. Robi się ją z białej i czerwonej kapusty oraz marchewki. Uzupełnieniem jest pyszny sos, który idealnie łączy składniki. Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy.
Przygotowując surówkę kapusty w dwóch kolorach, poszatkowane warzywno należy przełożyć na sitko, lekko posolić i wymieszać. To ważna czynność, dzięki której paseczki kapusty staną się miękkie, a surówka będzie smakować obłędnie. Po 20 minutach obie kapusty zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Jak zrobić surówkę kapuściany duet?
Przepis na domową surówkę z kolorowych kapust nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne produkty do surówki, a w drugiej znajdują się składniki potrzebne do przygotowania znakomitego sosu.
Jak więc przyrządzić doskonałą surówkę kapuściany duet w domu? Postępując według tego prostego przepisu ten chrupiący dodatek do obiadu uda się i będzie smakował każdemu.
- 1. krok – obranie i pokrojenie warzyw, posolenie ich i odstawienie na 20 minut
- 2. krok – przygotowanie sosu do surówki kapuścianej
- 3. krok – połączenie warzyw z sosem i orzechami
Jak podawać surówkę kapuściany duet?
Pełna smaków i kolorowa surówka z dwóch kapust to idealny dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi i dobrze łączy się z daniami wegetariańskimi. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na obiady, do których warto przyrządzić surówkę z białej i czerwonej kapusty.
- Pałki z kurczaka układam na warzywach i wstawiam do piekarnika. To danie zachwyca za każdym razem
- Szybki obiad w jednym garnku? Garnek drwala to strzał w dziesiątkę. Wystarczy kilka składników
- Pieczone ziemniaki podaję z tym serkiem. Wyglądają efektownie i smakują znakomicie
- Ten składnik jest idealny do mielonych. Przepis Ewy Wachowicz zachwyca pod każdym względem
- Biorę ziemniaki i jajka. Tymi chrupiącymi wege kotlecikami zajada się cała rodzina
SKŁADNIKI
- 300 g białej kapusty
- 300 g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki posiekanych orzechów
sos:- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie kapusty poszatkować. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Warzywa przełożyć na sitko i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 20 minut, aby stały się miękkie.
- Przygotować sos. Majonez wymieszać z olejem, wasabi, octem jabłkowym i sezamem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
- Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Wlać sos. Wsypać posiekane orzechy i kolendrę. Wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.