Pieczone ziemniaki podaję z tym serkiem. Wyglądają efektownie i smakują znakomicie
Dieta bezglutenowa
Co można zrobić na obiad z serka wiejskiego? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajduje się w tym prostym przepisem. Pieczone ziemniaki z dodatkiem serka wiejskiego i szynki długo dojrzewającej to proste, ale niezwykle efektowne danie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pełne smaku pieczone ziemniaki z serkiem wiejskim.
Pieczone ziemniaki z serkiem wiejskim – składniki
Przyrządzenie ziemniaków z piekarnika nie jest trudne, a lista niezbędnych składników jest dość krótka. Wszystkie produkty są do kupienia przez cały rok, więc to smaczne i efektowne danie można robić często. Aby je zrobić, wystarczy kilka popularnych produktów.
Co jest potrzebne, aby zrobić w domu ziemniaki z piekarnika? Do przyrządzenia tego znakomitego dania należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- warzywa – ziemniaki, szalotka
- sery – serek wiejski i ser żółty
- szynka długo dojrzewająca
- przyprawy i zioła – zioła prowansalskie, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, płatki chili, szczypiorek
Jak zrobić pieczone ziemniaki z serkiem wiejskim?
Pieczone ziemniaki, których smak podkręca serek wiejski i aromatyczna szynka, to wyborne danie. Przepis na takie ziemniaczki jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Postępując według tego prostego przepisu, wszystko uda się już za pierwszym razem. Ziemniaki z dodatkiem serka wiejskiego zrobią wrażenie wyglądem i oczarują smakiem.
Jak upiec ziemniaki w piekarniku i podać je z serkiem wiejskim i szynką? To tylko kilka bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – wyszorowanie i ugotowanie ziemniaków
- 2. krok – upieczenie ziemniaków w piekarniku
- 3. krok – podsmażenie szynki i przygotowanie sosu z serka wiejskiego
- 4. krok – nałożenie na ziemniaki sosu z serka wiejskiego i podsmażonej szynki
Z czym podawać pieczone ziemniaki z serkiem wiejskim?
Znakomite ziemniaki z piekarnika, które serwuje się z sosem z serka wiejskiego i szynką długo dojrzewającą, to danie idealne na oryginalny obiad dla całej rodziny. Potrawę można też serwować jako przekąskę lub przystawkę. Ziemniaki z piekarnika są daniem sycącym, więc najlepiej podawać je z różnymi surówkami i sałatkami. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na tego typu dodatki, które idealnie komponują się z pieczonymi ziemniakami z serkiem wiejskim.
- Do mizerii nie dodaję śmietany. Najlepszą sałatkę z ogórków robię tak jak Ewa Wachowicz
- Pyszna i aromatyczna marchewka po marokańsku – jak ją zrobić?
- Uwielbiam ten przepis: por i chrupiące dodatki. Surówka gotowa w 5 minut
- Surówkę z pora podkręcam nietypowymi składnikami. Jest pyszna, szybka i uniwersalna
- Zaskakująca wersja sałatki z kapusty i ogórka. Nowa wersja klasyki, którą pokochasz od pierwszego kęsa
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 2 opakowanie serka wiejskiego
- 100 g szybki długo dojrzewającej
- 80 g startego żółtego sera
- 1 szalotka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć. Gotować w osolonym wrzątku 15 minut. Odcedzić i odstawić.
- Ziemniaki naciąć wzdłuż, tak aby nie przekroić ich do końca. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Posypać startym żółtym serem.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem. Piec około 40 minut.
- Kiedy ziemniaki się pieką, szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż zacznie się rumienić.
- Serki wiejskie zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i wymieszać.
- Pieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika. Nałożyć porcję serka wiejskiego, posypać podsmażoną szynką i szczypiorkiem. Oprószyć płatkami chili.
- Podawać na ciepło na obiad z chrupiącą surówką lub jako przekąskę.