Pyszna i aromatyczna marchewka po marokańsku – jak ją zrobić?

marchewka po marokańsku
Autor: Shutterstock Marchewka przygotowana według marokańskiego przepisu to bogactwo smaku i aromatu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marchewka po marokańsku to pyszna i aromatyczna sałatka. Przygotowana według tradycyjnego przepisu smakuje wybornie. To tanie i efektowne danie, które sprawdzi się jako przystawka czy po prostu dodatek do dania głównego. Zobaczcie, jak zrobić marchewkę po marokańsku i poznajcie prosty przepis na tę wyborną sałatkę.

Czym jest marchewka po marokańsku?

Khizou mchermel, bo tak nazywają tę sałatkę Marokańczycy, to pyszne i aromatyczne danie. Głównym składnikiem jest pokrojona w grubsze plasterki marchewka. Dusi się ją na oleju z orzechów ziemnych z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, limonki lub pomarańczy i aromatycznych przypraw. Sałatkę podaje się posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Jak zrobić marchewkę po marokańsku?

Marokański przepis na wyborną sałatkę z marchewką w roli głównej nie jest skomplikowany. Chociaż przepis pochodzi z dalekiego kraju, wszystkie produkty są do kupienia w naszych sklepach. Są znane i łatwo dostępne. Często wykorzystuje się je do innych potraw. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Pyszna marchewka po marokańsku jest gotowa w niecałe pół godziny.

Jak więc przyrządzić Khizou mchermel, czyli marchewkę po marokańsku? To łatwy przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę, która uświetni wiele spotkań towarzyskich i imprez.

  • 1. krok – pokrojenie marchewki
  • 2. krok – podsmażenie czosnku i przypraw
  • 3. krok – dodanie marchewki i pozostałych składników
  • 4. krok – doprawienie marchewki i dodanie świeżych ziół

Jak podawać marchewkę po marokańsku?

Wyborna i wyjątkowo aromatyczna sałatka na ciepło z marchewki, na którą przepis pochodzi z Maroka, to uniwersalne danie. Jest pyszne i można serwować je na wiele różnych okazji. To pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Sprawdzi się też na kolację i zrobi wrażenie na gościach podczas domowej imprezy. Wyborną marchewkę przyrządzoną według marokańskiego przepisu można podać z jogurtem greckim, chlebkami naan lub pita.

SKŁADNIKI

  • 500 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 3 łyżki soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo:
  • jogurt grecki lub bałkański
  • natka pietruszki lub świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną marchewkę pokroić w grubsze plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej z orzechów ziemnych i smażyć na niej posiekany czosnek. Doprawić garam masalą i cynamonem. Smażyć minutę, cały czas mieszając, aż przyprawy staną się aromatyczne.
  • Dodać marchewkę i wlać sok z cytryny. Dusić około 15 minut, aż marchewka stanie się miękka. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na ciepło posypaną posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki i z jogurtem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej