Pyszna i aromatyczna marchewka po marokańsku – jak ją zrobić?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchewka po marokańsku to pyszna i aromatyczna sałatka. Przygotowana według tradycyjnego przepisu smakuje wybornie. To tanie i efektowne danie, które sprawdzi się jako przystawka czy po prostu dodatek do dania głównego. Zobaczcie, jak zrobić marchewkę po marokańsku i poznajcie prosty przepis na tę wyborną sałatkę.
Czym jest marchewka po marokańsku?
Khizou mchermel, bo tak nazywają tę sałatkę Marokańczycy, to pyszne i aromatyczne danie. Głównym składnikiem jest pokrojona w grubsze plasterki marchewka. Dusi się ją na oleju z orzechów ziemnych z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, limonki lub pomarańczy i aromatycznych przypraw. Sałatkę podaje się posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Jak zrobić marchewkę po marokańsku?
Marokański przepis na wyborną sałatkę z marchewką w roli głównej nie jest skomplikowany. Chociaż przepis pochodzi z dalekiego kraju, wszystkie produkty są do kupienia w naszych sklepach. Są znane i łatwo dostępne. Często wykorzystuje się je do innych potraw. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Pyszna marchewka po marokańsku jest gotowa w niecałe pół godziny.
Jak więc przyrządzić Khizou mchermel, czyli marchewkę po marokańsku? To łatwy przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę, która uświetni wiele spotkań towarzyskich i imprez.
- 1. krok – pokrojenie marchewki
- 2. krok – podsmażenie czosnku i przypraw
- 3. krok – dodanie marchewki i pozostałych składników
- 4. krok – doprawienie marchewki i dodanie świeżych ziół
Jak podawać marchewkę po marokańsku?
Wyborna i wyjątkowo aromatyczna sałatka na ciepło z marchewki, na którą przepis pochodzi z Maroka, to uniwersalne danie. Jest pyszne i można serwować je na wiele różnych okazji. To pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Sprawdzi się też na kolację i zrobi wrażenie na gościach podczas domowej imprezy. Wyborną marchewkę przyrządzoną według marokańskiego przepisu można podać z jogurtem greckim, chlebkami naan lub pita.
SKŁADNIKI
- 500 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 3 łyżki soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, świeżo mielony pieprz
- dodatkowo:
- jogurt grecki lub bałkański
- natka pietruszki lub świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną marchewkę pokroić w grubsze plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej z orzechów ziemnych i smażyć na niej posiekany czosnek. Doprawić garam masalą i cynamonem. Smażyć minutę, cały czas mieszając, aż przyprawy staną się aromatyczne.
- Dodać marchewkę i wlać sok z cytryny. Dusić około 15 minut, aż marchewka stanie się miękka. Od czasu do czasu zamieszać.
- Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło posypaną posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki i z jogurtem.