Chlebek naan
2021-03-29
średni
40 min
4
Chlebek naan to idealny dodatek do potraw kuchni indyjskiej. Nie trzeba go kupować, można go upiec samodzielnie.
Więcej inspiracji na wspaniałe, smaczne i domowe potrawy znajdziesz w nowej książce "Domowa produkcja żywności". Sprawdź, jakie przepisy możesz wypróbować!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłego mleka
- łyżka oleju
- łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- opakowanie drożdży instant
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, wymieszaj z solą. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszaj z olejem, wlej drożdże, dodaj mleko i wodę, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe placki, kładź na blasze wysmarowanej olejem.
- Włóż do piekarnika, piecz 2–3 minuty. Wyciągnij z piekarnika, odwróć i piecz jeszcze 1–2 minuty. Po wyjęciu możesz posmarować rozpuszczonym masłem.