Chlebek naan

2021-03-29
EZ
Chlebek naan
Autor: Shutterstock Naan to płaski drożdżowy z białej mąki. Jest pieczony w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor.
średni
40 min
4

Chlebek naan to idealny dodatek do potraw kuchni indyjskiej. Nie trzeba go kupować, można go upiec samodzielnie. 

Więcej inspiracji na wspaniałe, smaczne i domowe potrawy znajdziesz w nowej książce "Domowa produkcja żywności". Sprawdź, jakie przepisy możesz wypróbować!

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka oleju
  • łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • opakowanie drożdży instant
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, wymieszaj z solą. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Mąkę wymieszaj z olejem, wlej drożdże, dodaj mleko i wodę, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe placki, kładź na blasze wysmarowanej olejem.
  • Włóż do piekarnika, piecz 2–3 minuty. Wyciągnij z piekarnika, odwróć i piecz jeszcze 1–2 minuty. Po wyjęciu możesz posmarować rozpuszczonym masłem.
EZ