Surówkę z pora podkręcam nietypowymi składnikami. Jest pyszna, szybka i uniwersalna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Surówki z pora są pyszne i uniwersalne. To idealne uzupełnienie potraw mięsnych, dań rybnych czy wegetariańskich. Jednym z przepisów, na który warto zwrócić uwagę, jest ta receptura. Surówkę z pora podkręcają dwa owoce, a wszystkie składniki łączy aksamitny sos. Poznajcie prosty i szybki przepis na domową surówkę z pora, gruszki i jabłka.
Co dodaje się do surówki z pora?
Surówki z pora są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Robi się je prostych i niedrogich składników, które można kupić przez cały rok. W tym przepisie surówkę porową wzbogacają dwa pyszne i pełne zdrowia owoce. To właśnie dzięki nim surówka smakuje tak dobrze i pasuje do wielu różnych potraw.
Co można więc dodać do sałatki z pora? Sekretem smaku tej znakomitej surówki są jabłko i gruszka. Lista składników została podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia przyrządzenie tego pysznego dodatku do obiadu. Pierwsza część to główne produkty, czyli por, jabłko i gruszka oraz sok z cytryny, który sprawia, że owoce nie ciemnieją. Druga część obejmuje produkty, z których robi się delikatny sos na bazie śmietany z dodatkiem majonezu, musztardy i przypraw.
Jak zrobić surówkę z pora i gruszki?
Przepis na smaczną domową surówkę z pora, gruszki i jabłka jest prosty i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie. Czas przygotowania wynosi około kwadransa. Po przygotowaniu pyszną surówkę warto schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Jak więc przyrządzić wyśmienitą surówkę z pora z dodatkiem gruszki i jabłka? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Surówka zawsze się udaje i świetnie smakuje.
- 1. krok – pokrojenie i namoczenie w zimnej wodzie pora
- 2. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 3. krok – stracie na tarce marchewek, jabłka i gruszki
- 4. krok – połączenie warzyw i owoców
- 5. krok – wymieszanie składników z sosem
- 6. krok – schłodzenie surówki porowej w lodówce
Jak podawać surówkę z pora i gruszki?
Przepis na wyśmienitą surówkę z pora, gruszki i jabłka warto zapisać. Przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki można kupić przez cały rok. Ten pełen smaku chrupiący dodatek sprawdzi się zawsze i rewelacyjnie komponuje się z różnymi potrawami. Surówkę z pora wzbogaconą owocami można podawać do kotletów czy klopsików. Pasuje do pieczonych ryb. To świetnie uzupełnienie wegetariańskiego posiłku na ciepło. Surówka z porem, gruszką i jabłkiem dobrze smakuje z potrawami kuchni azjatyckiej.
SKŁADNIKI
- 1 por (tylko biała część)
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
sos:- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 czubata łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Por pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 3 minuty, a następnie odcedzić na sitku. Odstawić do odcieknięcia.
- Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.
- Marchewkę, jabłko i gruszkę obrać. Zetrzeć na tarce i przełożyć do miski.
- Dodać odsączonego z nadmiaru wody pora. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać jako dodatek do obiadu.