Surówkę z pora podkręcam nietypowymi składnikami. Jest pyszna, szybka i uniwersalna

surówka z pora i gruszki
Autor: Shutterstock Do surówki z pora dodaj te 2 owoce. To uniwersalny dodatek do każdego obiadu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Surówki z pora są pyszne i uniwersalne. To idealne uzupełnienie potraw mięsnych, dań rybnych czy wegetariańskich. Jednym z przepisów, na który warto zwrócić uwagę, jest ta receptura. Surówkę z pora podkręcają dwa owoce, a wszystkie składniki łączy aksamitny sos. Poznajcie prosty i szybki przepis na domową surówkę z pora, gruszki i jabłka.

Co dodaje się do surówki z pora?

Surówki z pora są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Robi się je prostych i niedrogich składników, które można kupić przez cały rok. W tym przepisie surówkę porową wzbogacają dwa pyszne i pełne zdrowia owoce. To właśnie dzięki nim surówka smakuje tak dobrze i pasuje do wielu różnych potraw.

Co można więc dodać do sałatki z pora? Sekretem smaku tej znakomitej surówki są jabłko i gruszka. Lista składników została podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia przyrządzenie tego pysznego dodatku do obiadu. Pierwsza część to główne produkty, czyli por, jabłko i gruszka oraz sok z cytryny, który sprawia, że owoce nie ciemnieją. Druga część obejmuje produkty, z których robi się delikatny sos na bazie śmietany z dodatkiem majonezu, musztardy i przypraw.

Jak zrobić surówkę z pora i gruszki?

Przepis na smaczną domową surówkę z pora, gruszki i jabłka jest prosty i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie. Czas przygotowania wynosi około kwadransa. Po przygotowaniu pyszną surówkę warto schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Jak więc przyrządzić wyśmienitą surówkę z pora z dodatkiem gruszki i jabłka? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Surówka zawsze się udaje i świetnie smakuje.

  • 1. krok – pokrojenie i namoczenie w zimnej wodzie pora
  • 2. krok – przygotowanie sosu do surówki
  • 3. krok – stracie na tarce marchewek, jabłka i gruszki
  • 4. krok – połączenie warzyw i owoców
  • 5. krok – wymieszanie składników z sosem
  • 6. krok – schłodzenie surówki porowej w lodówce

Jak podawać surówkę z pora i gruszki?

Przepis na wyśmienitą surówkę z pora, gruszki i jabłka warto zapisać. Przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki można kupić przez cały rok. Ten pełen smaku chrupiący dodatek sprawdzi się zawsze i rewelacyjnie komponuje się z różnymi potrawami. Surówkę z pora wzbogaconą owocami można podawać do kotletów czy klopsików. Pasuje do pieczonych ryb. To świetnie uzupełnienie wegetariańskiego posiłku na ciepło. Surówka z porem, gruszką i jabłkiem dobrze smakuje z potrawami kuchni azjatyckiej.

SKŁADNIKI

  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sos:
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Por pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 3 minuty, a następnie odcedzić na sitku. Odstawić do odcieknięcia.
  • Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.
  • Marchewkę, jabłko i gruszkę obrać. Zetrzeć na tarce i przełożyć do miski.
  • Dodać odsączonego z nadmiaru wody pora. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
  • Wlać sos i wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej