Biorę ziemniaki i jajka. Tymi chrupiącymi wege kotlecikami zajada się cała rodzina

kotlety ziemniaczane w panierce
Autor: Shutterstock Rewelacyjne wege kotlety zrobisz z ziemniaków. Są pyszne, sycące i mega chrupiące.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i chrupiące kotleciki ziemniaczane w panierce to pomysł na lekki obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest łatwe i szybkie, a ceny składników nie przyprawiają o ból głowy. To potrawa w duchu filozofii zero waste, ponieważ można zrobić ją z resztek. Zobaczcie, jak przygotować smaczne domowe kotleciki z ziemniaków w chrupiącej panierce.

Co się dodaje do kotletów ziemniaczanych?

W tym prostym przepisie pyszne i aromatyczne kotleciki robi się z łatwo dostępnych składników. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok w przystępnych cenach. Danie można też zrobić z resztek, które zostały z poprzednich posiłków. To doskonały pomysł na wykorzystanie składników, które zalegają w lodówce.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić chrupiące kotlety w panierce? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej proste składniki. Aby zrobić pyszne domowe kotleciki bez mięsa, potrzebne są takie produkty jak:

  • warzywa – ugotowane ziemniaki, cebula
  • jajka ugotowane na twardo
  • bułka tarta
  • przyprawy i zioła – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka, natka pietruszki
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczane w panierce?

Przepis na wyśmienite wegetariańskie kotleciki ziemniaczane w chrupiącej panierce nie jest trudny. To danie, które robi się łatwo i przyjemnie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Aż trudno uwierzyć, że z ziemniaków można zrobić tak smaczny i aromatyczny obiad w wersji wege.

Jak więc usmażyć furę wyśmienitych i chrupiących kotlecików z gotowanych ziemniaków? Wystarczy postępować według przepisu, a danie wyjdzie za pierwszym razem. Przyda się dobra patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli
  • 2. krok – rozgniecenie ziemniaków i jajek
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników, przypraw i ziół
  • 4. krok – uformowanie i panierowanie kotlecików ziemniaczanych
  • 5. krok – usmażenie kotlecików z ziemniaków na patelni

Jak panierować kotlety ziemniaczane?

W tym prostym przepisie na pyszne i aromatyczne kotlety ziemniaczane niezbędna jest bułka tarta. To idealny produkt do panierowania kotletów z ziemniaków. Dzięki niej kotleciki stają się przyjemnie chrupiące. Zamiast klasycznej bułki tartej sprawdzi się też panierka panko. To produkt pochodzący z Japonii, który wyróżnia się chrupkością i lekkością. Potrawy z jej dodatkiem nie nasiąkają tłuszczem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż stanie się złota. Patelnię zestawić z ognia.
  • Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki jajka i rozgnieść praską lub tłuczkiem.
  • Dodać podsmażoną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy ziemniaczanej okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej