Biorę ziemniaki i jajka. Tymi chrupiącymi wege kotlecikami zajada się cała rodzina
Dieta wegetariańska
Pyszne i chrupiące kotleciki ziemniaczane w panierce to pomysł na lekki obiad bez mięsa. To wegetariańskie danie jest łatwe i szybkie, a ceny składników nie przyprawiają o ból głowy. To potrawa w duchu filozofii zero waste, ponieważ można zrobić ją z resztek. Zobaczcie, jak przygotować smaczne domowe kotleciki z ziemniaków w chrupiącej panierce.
Co się dodaje do kotletów ziemniaczanych?
W tym prostym przepisie pyszne i aromatyczne kotleciki robi się z łatwo dostępnych składników. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok w przystępnych cenach. Danie można też zrobić z resztek, które zostały z poprzednich posiłków. To doskonały pomysł na wykorzystanie składników, które zalegają w lodówce.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić chrupiące kotlety w panierce? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej proste składniki. Aby zrobić pyszne domowe kotleciki bez mięsa, potrzebne są takie produkty jak:
- warzywa – ugotowane ziemniaki, cebula
- jajka ugotowane na twardo
- bułka tarta
- przyprawy i zioła – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka, natka pietruszki
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety ziemniaczane w panierce?
Przepis na wyśmienite wegetariańskie kotleciki ziemniaczane w chrupiącej panierce nie jest trudny. To danie, które robi się łatwo i przyjemnie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Aż trudno uwierzyć, że z ziemniaków można zrobić tak smaczny i aromatyczny obiad w wersji wege.
Jak więc usmażyć furę wyśmienitych i chrupiących kotlecików z gotowanych ziemniaków? Wystarczy postępować według przepisu, a danie wyjdzie za pierwszym razem. Przyda się dobra patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
- 1. krok – podsmażenie cebuli
- 2. krok – rozgniecenie ziemniaków i jajek
- 3. krok – dodanie pozostałych składników, przypraw i ziół
- 4. krok – uformowanie i panierowanie kotlecików ziemniaczanych
- 5. krok – usmażenie kotlecików z ziemniaków na patelni
Jak panierować kotlety ziemniaczane?
W tym prostym przepisie na pyszne i aromatyczne kotlety ziemniaczane niezbędna jest bułka tarta. To idealny produkt do panierowania kotletów z ziemniaków. Dzięki niej kotleciki stają się przyjemnie chrupiące. Zamiast klasycznej bułki tartej sprawdzi się też panierka panko. To produkt pochodzący z Japonii, który wyróżnia się chrupkością i lekkością. Potrawy z jej dodatkiem nie nasiąkają tłuszczem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż stanie się złota. Patelnię zestawić z ognia.
- Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki jajka i rozgnieść praską lub tłuczkiem.
- Dodać podsmażoną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy ziemniaczanej okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.