Sałatka z dyni piżmowej. Sekretem jej smaku jest ten japoński sos

sałatka z dyni piżmowej
Autor: Shutterstock Sałatka z dyni piżmowej z sosem miso smakuje wybitnie.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Obłędna sałatka z dyni piżmowej to hit tegorocznej jesieni. To dobry pomysł na lekkie, zdrowe i kolorowe danie, które będzie smakować bez względu na porę dnia. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak sałatki zachwyci każdy kubek smakowy. Jej sekretem jest oryginalny sos. Oto sprawdzony przepis na wyborną sałatkę z dyni piżmowej.

Co najlepiej zrobić z dyni piżmowej?

W sieci krąży mnóstwo przepisów na pyszne dania z dyni. Klasykiem są zupy dyniowe. Sporą popularnością cieszą się słodkie wypieki z dodatkiem dyni. Warto jednak przyrządzić pyszną i kolorową sałatkę z dyni piżmowej. Jaką sałatkę można zrobić z dyni?

Ten prosty przepis zachwyci niejednego smakosza. W sałatce oprócz smażonej dyni piżmowej znalazła się karbowana sałata i słona grecka feta. Perfekcyjnym uzupełnieniem jest ciekawy sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem pasty miso, miodu, octu i soku z limonki. Wszystkie składniki pysznie się ze sobą łączą, tworząc obłędną sałatkę z dyni piżmowej

Jak zrobić sałatkę z dyni piżmowej?

Przepis na super smaczną sałatkę z kawałkami dyni piżmowej jest prosty. Najpierw należy obrać i pokroić dynię, a następnie usmażyć ją na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili i suszonego tymianku. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu miso. Wszystkie składniki należy połączyć i energicznie wymieszać. Połowę sosu miesza się z sałatą karbowaną. Na sałacie układa się smażoną dynię i posypuje pokruszoną fetą.

Jak podawać sałatkę z dyni piżmowej?

Pyszna i aromatyczna sałatka z dyni piżmowej to propozycja, która powinna zagościć w jesiennym menu. Pysznie smakuje o każdej porze dnia, więc można podawać ją na drugie śniadanie, lekki lunch czy kolację. Sprawdzi się jako jedzenie do pracy. Sałatkę z dyni piżmowej warto zaserwować w czasie imprezy.

Kolorowa sałatka z dyni piżmowej dobrze smakuje sama. Można podać do niej kromki domowego chleba na zakwasie, chrupiącą bagietkę z masłem czosnkowym lub bułeczki z ziarnami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 dyni piżmowej
  • 200 g sałaty karbowanej
  • 150 g sera feta
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

  • sos miso:
  • 1 limonka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię przekroić na pół, usunąć włóknisty środek i pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć skórkę.
  • Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć na nim kawałki dyni. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Wlać sok z limonki. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
  • Przygotować sos. Do wyciśniętego z limonki soku wlać oliwę z oliwek, ocet, miód i olej sezamowy. Dodać pastę miso i dokładnie wymieszać.
  • Sałatę karbowaną grubo poszatkować i przełożyć do miski. Wymieszać z połową sosu.
  • Porcje sałaty ułożyć na talerzach. Dodać smażoną dynię i posypać pokruszoną fetą. Skropić pozostałym sosem.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem lub bez.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej