Sałatka z dyni piżmowej. Sekretem jej smaku jest ten japoński sos
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Obłędna sałatka z dyni piżmowej to hit tegorocznej jesieni. To dobry pomysł na lekkie, zdrowe i kolorowe danie, które będzie smakować bez względu na porę dnia. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak sałatki zachwyci każdy kubek smakowy. Jej sekretem jest oryginalny sos. Oto sprawdzony przepis na wyborną sałatkę z dyni piżmowej.
Co najlepiej zrobić z dyni piżmowej?
W sieci krąży mnóstwo przepisów na pyszne dania z dyni. Klasykiem są zupy dyniowe. Sporą popularnością cieszą się słodkie wypieki z dodatkiem dyni. Warto jednak przyrządzić pyszną i kolorową sałatkę z dyni piżmowej. Jaką sałatkę można zrobić z dyni?
Ten prosty przepis zachwyci niejednego smakosza. W sałatce oprócz smażonej dyni piżmowej znalazła się karbowana sałata i słona grecka feta. Perfekcyjnym uzupełnieniem jest ciekawy sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem pasty miso, miodu, octu i soku z limonki. Wszystkie składniki pysznie się ze sobą łączą, tworząc obłędną sałatkę z dyni piżmowej
Jak zrobić sałatkę z dyni piżmowej?
Przepis na super smaczną sałatkę z kawałkami dyni piżmowej jest prosty. Najpierw należy obrać i pokroić dynię, a następnie usmażyć ją na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili i suszonego tymianku. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu miso. Wszystkie składniki należy połączyć i energicznie wymieszać. Połowę sosu miesza się z sałatą karbowaną. Na sałacie układa się smażoną dynię i posypuje pokruszoną fetą.
Jak podawać sałatkę z dyni piżmowej?
Pyszna i aromatyczna sałatka z dyni piżmowej to propozycja, która powinna zagościć w jesiennym menu. Pysznie smakuje o każdej porze dnia, więc można podawać ją na drugie śniadanie, lekki lunch czy kolację. Sprawdzi się jako jedzenie do pracy. Sałatkę z dyni piżmowej warto zaserwować w czasie imprezy.
Kolorowa sałatka z dyni piżmowej dobrze smakuje sama. Można podać do niej kromki domowego chleba na zakwasie, chrupiącą bagietkę z masłem czosnkowym lub bułeczki z ziarnami.
SKŁADNIKI
- 1/2 dyni piżmowej
- 200 g sałaty karbowanej
- 150 g sera feta
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chili
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
sos miso:- 1 limonka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię przekroić na pół, usunąć włóknisty środek i pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć skórkę.
- Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć na nim kawałki dyni. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Wlać sok z limonki. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
- Przygotować sos. Do wyciśniętego z limonki soku wlać oliwę z oliwek, ocet, miód i olej sezamowy. Dodać pastę miso i dokładnie wymieszać.
- Sałatę karbowaną grubo poszatkować i przełożyć do miski. Wymieszać z połową sosu.
- Porcje sałaty ułożyć na talerzach. Dodać smażoną dynię i posypać pokruszoną fetą. Skropić pozostałym sosem.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem lub bez.