Sałatka na grilla z makaronem. Prosty dodatek do potraw z rusztu
Dieta wegetariańska
Grill to nie tylko pieczona karkówka czy kiełbaski. Na grillu można zrobić pyszne i aromatyczne warzywa, a nawet przyrządzić ser. Do takiego posiłku warto jednak zrobić smakowitą sałatkę. Świetnie sprawdzi się sałatka z makaronem i mnóstwem kolorowych dodatków. Oto łatwy przepis na sałatkę na grilla z makaronem.
Jak zrobić sałatkę na grilla z makaronem?
Do ugotowanego wcześniej makaronu dodaje się czerwone warzywa – cebulę, paprykę i fasolę. Sałatkę wzbogaca także kukurydza konserwowa, pokruszona grecka feta oraz posiekana natka pietruszki i kolendra. Uzupełnieniem jest sos, który przygotowuje się z gęstego jogurtu greckiego i majonezu oraz przypraw.
Przepis na sałatkę na grilla z makaronem
- Przyrządzenie pysznej i kolorowej sałatki z makaronem, która będzie doskonałym uzupełnieniem grillowanych potraw, jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu.
- Zrobienie sałatki z makaronu trwa moment. Tylko część składników trzeba pokroić, a następnie wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i sosem.
- Lista składników to proste i łatwo dostępne produkty, które można kupić bez względu na pogodę. Dzięki temu sałatkę można serwować jako dodatek do innych, nie tylko grillowanych potraw.
- Do sałatki można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce w lodówce. Produkty nie wylądują więc w koszu z odpadkami bio. Powstanie za to pyszna sałatka w stylu zero waste.
- Do sałatki najlepszy będzie drobny makaron jak kokardki lub kolanka.
Do czego podawać sałatkę na grilla z makaronem?
Ta pyszna sałatka makaronowa to doskonały dodatek do dań z grilla. Smakowicie łączy się z pieczonymi na ruszcie mięsami – karkówką, schabem czy filetem z kurczaka. Można podać ją do grillowanych ryb. Sałatka przypadnie do smaku tym, którzy są na diecie wegetariańskiej i nie jedzą mięsa. Świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami i opiekanymi nad rozżarzonym węglem bułkami czy chlebem. Sałatkę można też robić poza sezonem na grilla. To pomysł na drugie śniadanie na wynos, dodatek do obiadu lub lekką kolację.
Jak wzbogacić sałatkę na grilla z makaronem?
Przepis na sałatkę makaronową do grilla można modyfikować i dodawać inne składniki. Zamiast czerwonej cebuli sprawdzi się dymka ze szczypiorem lub szalotka. Czerwoną paprykę można zamienić na zieloną lub żółtą. Sałatka świetnie smakuje z papryką pieczoną na grillu. Czerwoną fasolę można pominąć lub dodać soczewicę lub ciecierzycę. Do sałatki dodaje się też słony ser feta. Sprawdzi się mozzarella w małych kulkach lub ser pleśniowy, który doda charakterystycznego smaku i aromatu. To małe danie można też wzbogacić, dodając posiekaną rukolę lub seler naciowy. Osoby, które z powodów zdrowotnych unikają glutenu, mogą zrobić sałatkę na grilla z makaronem bezglutenowym.
SKŁADNIKI
- 200 g drobnego makaronu (kokardki, kolanka)
- 100 g sera feta
- 3/4 szklanki czerwonej fasoli
- 3/4 szklanki kukurydzy
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
sos:- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do miski.
- Jogurt grecki wymieszać z majonezem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do makaronu dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz pokruszoną fetę, czerwoną fasolę i kukurydzę. Wsypać posiekane zioła i wymieszać.
- Wlać sos i jeszcze raz wymieszać.
- Podawać do dań z grilla.