Makarony bezglutenowe. 4 sprawdzone i łatwe przepisy na kluski bez glutenu
W sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które nie zawierają glutenu. Jednym z nich są bezglutenowe makarony. Jednak mimo że są go pozbawione, w ich składzie mogą znaleźć się barwniki, konserwanty i emulgatory. Podpowiadamy, jak zrobić domowy makaron bez glutenu i innych nadprogramowych składników.
Spis treści
- Z czego zrobić makaron bezglutenowy?
- Jak zrobić makaron bezglutenowy?
- Makaron z mąki kukurydzianej – przepis
- Makaron z mąki ryżowej – przepis
- Makaron z tapioki i mąki gryczanej – przepis
- Makaron bez glutenu i jajek – przepis
Z czego zrobić makaron bezglutenowy?
Makaron gluten free można robić z mąk, które go nie zawierają. Kluski przyrządza się z mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej. Dodaje się także mąkę ziemniaczaną, czasem jajka, sól i wodę. Makarony z mąk bezglutenowych robi się trochę trudniej, ale dzięki sprawdzonym przepisom udadzą się już za pierwszym razem. Ci, którzy nie jedzą glutenu, chętnie z nich korzystają i chwalą sobie domowe makarony. Wstążki lub łazanki są delikatne i bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.
Jak zrobić makaron bezglutenowy?
- Przepisy na makarony bezglutenowe są łatwe. Składają się z kilku prostych kroków.
- Makaron gluten free robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi niecałe pół godziny.
- Składniki są łatwo dostępne. Coraz więcej sklepów spożywczych oferuje mąki niezawierające glutenu, takie jak kukurydziana, ryżowa, z tapioki czy gryczana. Produkty można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
- Smak klusek wzbogacą zioła i przyprawy.
- Każdy z makaronów można przygotować za pomocą maszynki. W ten sposób powstaną ładne i równe kluski.
- Makarony ugotowane według tych przepisów można wykorzystywać do różnych dań na ciepło i na zimno, wytrawnych i słodkich.
Makaron z mąki kukurydzianej – przepis
Składniki na 4 porcje bezglutenowego makaronu:
- 500 g mąki kukurydzianej
- 300 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
1. Mąki i sól przesiać do miski i wlać olej. Stopniowo wlewać wodę i mieszać. Wyrobić miękkie i nieklejące się ciasto.
2. Z ciasta uformować wałeczki o grubości 1 cm i pokroić je na mniejsze kawałki.
3. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku 3-4 minuty, mieszając, aby kluski się nie skleiły.
Makaron z mąki ryżowej – przepis
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
1. Mąkę ryżową uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie przesypać do miski.
2. Do rondelka wlać wodę, olej i wsypać sól. Zagotować i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką. Kiedy składniki się połączą, ciasto wyrobić rękami.
3. Ciasto podzielić na trzy części i przykryć ściereczką, aby nie wyschło.
4. Ciasto rozwałkować na placki, złożyć na trzy razy i pokroić na wstążki.
5. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron z tapioki i mąki gryczanej – przepis
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml gorącej wody
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mąki z tapioki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
1. Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąki z solą. Wlać gorącą wodę i za pomocą robota lub dłońmi wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części.
2. Ciasto rozwałkować i odstawić na chwilę, aby lekko wyschło. Pokroić na wstążki.
5. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżeczką oleju do wypłynięcia na powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron bez glutenu i jajek – przepis
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka zmielonych ziaren żółtej soczewicy
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- sól
1. Do miski wsypać zmieloną soczewicę i sól. Wymieszać i stopniowo wlewać wodę. Wymieszać łyżką, a następnie dłońmi wyrobić elastyczne ciasto.
2. Ciasto rozwałkować, podsypują mąką z soczewicy. Pokroić w dowolny kształt.
3. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżeczką oleju do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości makaronu. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił.