Makarony bezglutenowe. 4 sprawdzone i łatwe przepisy na kluski bez glutenu

2023-02-24 16:49

W sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które nie zawierają glutenu. Jednym z nich są bezglutenowe makarony. Jednak mimo że są go pozbawione, w ich składzie mogą znaleźć się barwniki, konserwanty i emulgatory. Podpowiadamy, jak zrobić domowy makaron bez glutenu i innych nadprogramowych składników.

makarony bezglutenowe
Autor: Shutterstock Makaron bezglutenowy można w łatwy sposób zrobić w domu.

Spis treści

  1. Z czego zrobić makaron bezglutenowy?
  2. Jak zrobić makaron bezglutenowy?
  3. Makaron z mąki kukurydzianej – przepis
  4. Makaron z mąki ryżowej – przepis
  5. Makaron z tapioki i mąki gryczanej – przepis
  6. Makaron bez glutenu i jajek – przepis

Z czego zrobić makaron bezglutenowy?

Makaron gluten free można robić z mąk, które go nie zawierają. Kluski przyrządza się z mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej. Dodaje się także mąkę ziemniaczaną, czasem jajka, sól i wodę. Makarony z mąk bezglutenowych robi się trochę trudniej, ale dzięki sprawdzonym przepisom udadzą się już za pierwszym razem. Ci, którzy nie jedzą glutenu, chętnie z nich korzystają i chwalą sobie domowe makarony. Wstążki lub łazanki są delikatne i bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Jak zrobić makaron bezglutenowy?

  • Przepisy na makarony bezglutenowe są łatwe. Składają się z kilku prostych kroków.
  • Makaron gluten free robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi niecałe pół godziny.
  • Składniki są łatwo dostępne. Coraz więcej sklepów spożywczych oferuje mąki niezawierające glutenu, takie jak kukurydziana, ryżowa, z tapioki czy gryczana. Produkty można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Smak klusek wzbogacą zioła i przyprawy.
  • Każdy z makaronów można przygotować za pomocą maszynki. W ten sposób powstaną ładne i równe kluski.
  • Makarony ugotowane według tych przepisów można wykorzystywać do różnych dań na ciepło i na zimno, wytrawnych i słodkich.

Makaron z mąki kukurydzianej – przepis

Składniki na 4 porcje bezglutenowego makaronu:

  • 500 g mąki kukurydzianej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

1. Mąki i sól przesiać do miski i wlać olej. Stopniowo wlewać wodę i mieszać. Wyrobić miękkie i nieklejące się ciasto.

2. Z ciasta uformować wałeczki o grubości 1 cm i pokroić je na mniejsze kawałki.

3. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku 3-4 minuty, mieszając, aby kluski się nie skleiły.

Makaron z mąki ryżowej – przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli

1. Mąkę ryżową uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie przesypać do miski.

2. Do rondelka wlać wodę, olej i wsypać sól. Zagotować i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką. Kiedy składniki się połączą, ciasto wyrobić rękami.

3. Ciasto podzielić na trzy części i przykryć ściereczką, aby nie wyschło.

4. Ciasto rozwałkować na placki, złożyć na trzy razy i pokroić na wstążki.

5. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Makaron z tapioki i mąki gryczanej – przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 400 ml gorącej wody
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki z tapioki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli

1. Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąki z solą. Wlać gorącą wodę i za pomocą robota lub dłońmi wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części.

2. Ciasto rozwałkować i odstawić na chwilę, aby lekko wyschło. Pokroić na wstążki.

5. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżeczką oleju do wypłynięcia na powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Makaron bez glutenu i jajek – przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka zmielonych ziaren żółtej soczewicy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól

1. Do miski wsypać zmieloną soczewicę i sól. Wymieszać i stopniowo wlewać wodę. Wymieszać łyżką, a następnie dłońmi wyrobić elastyczne ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypują mąką z soczewicy. Pokroić w dowolny kształt.

3. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżeczką oleju do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości makaronu. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił.

Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.