Purpurowa pokusa, czyli sałatka z czerwonych warzyw z aromatycznym sosem gorczycowym

Purpurowa pokusa, czyli sałatka z czerwonych warzyw z aromatycznym sosem gorczycowym
Autor: Shutterstock Purpurowa pokusa to zdrowa sałatka z czerwonych warzyw.
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W tej sałatce niemal wszystko jest czerwone, w końcu nazwa zobowiązuje. Purpurowa pokusa jest smaczna, aromatyczna i purpurowa, a przez to pełna antocyjanów. Te z kolei to samo zdrowie - działąją przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Nic tylko się nimi zajadać.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • Sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka siekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do moździerza, dodać sól i ziarna gorczycy, utrzeć razem i przełożyć do zakręcanego słoika.
  • Do słoika wlać oliwę i ocet, dodać oregano i nieco pieprzu. Słoik zakręcić i wstrząsać nim intensywnie, aby składniki się połączyły. Wstawić do lodówki.
  • Kapustę umyć i drobno poszatkować, zblanszować w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a  następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Zblanszowaną kapustę dokładnie osączyć i przełożyć do salaterki, oprószyć solą. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, cebule obrać i pokroić cienko w półkrążki.
  • Tak przygotowane warzywa dodać do kapusty razem z odsączoną z zalewy fasolą, polać sosem i delikatnie wymieszać.
  • Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypać siekaną natką.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej