Purpurowa pokusa, czyli sałatka z czerwonych warzyw z aromatycznym sosem gorczycowym
2021-06-08
łatwy
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W tej sałatce niemal wszystko jest czerwone, w końcu nazwa zobowiązuje. Purpurowa pokusa jest smaczna, aromatyczna i purpurowa, a przez to pełna antocyjanów. Te z kolei to samo zdrowie - działąją przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Nic tylko się nimi zajadać.
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 4 pomidory malinowe
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- Sos:
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżka siekanego świeżego oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 5 łyżek oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do moździerza, dodać sól i ziarna gorczycy, utrzeć razem i przełożyć do zakręcanego słoika.
- Do słoika wlać oliwę i ocet, dodać oregano i nieco pieprzu. Słoik zakręcić i wstrząsać nim intensywnie, aby składniki się połączyły. Wstawić do lodówki.
- Kapustę umyć i drobno poszatkować, zblanszować w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
- Zblanszowaną kapustę dokładnie osączyć i przełożyć do salaterki, oprószyć solą. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w grubą kostkę.
- Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, cebule obrać i pokroić cienko w półkrążki.
- Tak przygotowane warzywa dodać do kapusty razem z odsączoną z zalewy fasolą, polać sosem i delikatnie wymieszać.
- Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypać siekaną natką.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?