Purpurowa pokusa, czyli sałatka z czerwonych warzyw z aromatycznym sosem gorczycowym

Purpurowa pokusa, czyli sałatka z czerwonych warzyw z aromatycznym sosem gorczycowym
Autor: Shutterstock Purpurowa pokusa to zdrowa sałatka z czerwonych warzyw.
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W tej sałatce niemal wszystko jest czerwone, w końcu nazwa zobowiązuje. Purpurowa pokusa jest smaczna, aromatyczna i purpurowa, a przez to pełna antocyjanów. Te z kolei to samo zdrowie - działąją przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Nic tylko się nimi zajadać.

Składniki

1 puszka czerwonej fasoli

0,5 główki czerwonej kapusty

1 czerwona cebula

4 pomidory malinowe

1 czerwona papryka

1 pęczek rzodkiewek

1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sos:

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 łyżka siekanego świeżego oregano

2 łyżki czerwonego octu winnego

5 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do moździerza, dodać sól i ziarna gorczycy, utrzeć razem i przełożyć do zakręcanego słoika.

Do słoika wlać oliwę i ocet, dodać oregano i nieco pieprzu. Słoik zakręcić i wstrząsać nim intensywnie, aby składniki się połączyły. Wstawić do lodówki.

Kapustę umyć i drobno poszatkować, zblanszować w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a  następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Zblanszowaną kapustę dokładnie osączyć i przełożyć do salaterki, oprószyć solą. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w grubą kostkę.

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, cebule obrać i pokroić cienko w półkrążki.

Tak przygotowane warzywa dodać do kapusty razem z odsączoną z zalewy fasolą, polać sosem i delikatnie wymieszać.

Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypać siekaną natką.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej