W tym roku wymień jarzynową na tę sałatkę. Goście będą prosić Cię o przepis

2024-03-14
W tym roku wymień jarzynową na tę sałatkę. Goście będą prosić Cię o przepis
Autor: Shutterstock.com Sałatka z szynką i serem idealna na Wielkanoc
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jarzynowa jest niekwestionowaną królową świąt. Nie może jej zabraknąć na żadnym stole podczas Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Czasami jednak nudzi się nam już jedzenie jej po raz kolejny. Wówczas warto spróbować czegoś nowego. W tej roli sprawdzi się przepyszna i prosta sałatka z szybką i serem. Większość składników do niej mamy już w domu.

Sałatka z szybką i serem - tego będziemy potrzebować

Sałatka jarzynowa jest bezsprzeczną królową świąt zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocnych w Polsce. Niestety jej ciągłe jedzenie może dla niektórych skutkować znudzeniem. Warto więc trochę urozmaicić nasz Wielkanocny stół. Zamiast sałatki jarzynowej warto przygotować inną, która jest równie dobra. Chodzi o sałatkę z serem i szynką. Z pewnością będzie ona hitem naszych świąt. Potrzebować będziemy:

  • sałatę rzymską
  • szynkę
  • ser żółty
  • jajka
  • paprykę czerwoną
  • szczypiorek
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z szynką i serem?

Samo przygotowanie sałatki z serem i szynka jest niezwykle proste. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Ser i szynkę kroimy w kostkę, dorzucamy do nich pokrojoną paprykę czerwoną i mieszamy. Sałatę rzymską kroimy na pół, a później siekamy na cienkie paseczki. Całość mieszamy. W innej misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz i posiekany czosnek. Gotowy sos wylewamy na naszą sałatkę, dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Całość wkładamy do lodówki. Najlepiej podawać ją z pieczywem. Tę sałatkę można również do woli modyfikować. Można dodać do niej pomidorki koktajlowe, kukurydzę czy na przykład korniszony. Sprawdzi się wszystko, na co tylko mamy ochotę.

SKŁADNIKI

  • 1 sałata rzymska
  • 5 jajek
  • 150 g ulubionego sera w kostce
  • 150 g ulubionej wędliny
  • szczypiorek
  • 1 papryka czerwona
  • 6 łyżek jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka umieszczamy w garnku i gotujemy przez 10 minut. Żółtko powinno być całkowicie ścięte.
  • Po ugotowaniu wkładamy do miski wypełnionej wodą z lodem, by przerwać proces gotowania.
  • Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Sałatę myjemy, osuszamy i siekamy na cienkie paski.
  • Ser żółty i wędlinę kroimy w kostkę.
  • Paprykę myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdo nasienne.
  • Kroimy w kostkę.
  • Wszystko wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.
  • W innej misce mieszamy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Sos wylewamy na sałatkę, dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa