Sałatka z łososiem. Sylwestrowa przekąska gotowa w 10 minut

sałatka z łososiem
Autor: Shutterstock Sałatka z łososiem to ekspresowa przekąska na każdą imprezę.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszna i szybka sałatka z łososiem to propozycja na sylwestrową imprezę w domu. Kawałki łososia idealnie łączą się z jajkami, warzywami oraz orzeźwiającym sosem majonezowym. Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie bardzo szybkie. Oto błyskawiczny przepis na sałatkę z łososiem, która będzie hitem każdej domówki.

Co pasuje do sałatki z łososiem?

W tym sprawdzonym przepisie sałatka z łososiem zawiera wiele smacznych składników. Do ryby dołączyły warzywa. Jest tu cebula, czerwona papryka i ogórki konserwowe. Nie zabrakło ugotowanych na twardo jajek. Nutę świeżości nadaje posiekany koperek, ale sałatka będzie równie dobra ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki łączy orzeźwiający sos przyrządzony na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny.

Sałatkę z łososiem można wzbogacić, dodając inne składniki, które podkręcą jej smak. Sprawdzą się zielone lub czarne oliwki, suszone pomidory czy szalotka. Do sałatki można dodać także kiełki. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni i nie boją się łączyć różne smaki, mogą dodać do sałatki z łososiem brzoskwinie z puszki i suszoną żurawinę.

Jak zrobić sałatkę z łososiem i jajkiem?

Przepis na smakowitą i ekspresową sałatkę z łososiem jest prosty. Jej przygotowanie to tylko kilka prostych kroków. Trzeba tylko pamiętać, aby wcześniej ugotować na twardo jajka. Można też wykorzystać te, które zostały ze śniadania lub innej potrawy.

Przepis na sałatkę z łososiem został podzielony na poszczególne kroki:

  • 1. krok – przygotowanie sosu majonezowego
  • 2. krok – pokrojenie wszystkich składników
  • 3. krok – wymieszanie odsączonego łososia z warzywami i jajkami
  • 4. krok – połączenie sałatki z sosem
  • 5. krok – schłodzenie sałatki z łososiem w lodówce

Jak podawać sałatkę z łososiem?

Pyszna i szybka sałatka z łososiem to prosty pomysł na przekąskę na imprezę. Sprawdzi się w czasie sylwestrowej i karnawałowej domówki. Sałatkę z dodatkiem łososia i jajek można też serwować bez okazji. Pysznie smakuje na drugie śniadanie i na kolację.

Do sałatki z łososiem można podać chleb, grzanki z masłem czosnkowym czy nachosy. Sałatka dobrze łączy się z chlebkiem pita i naan. Osoby, które są na diecie, mogą zjeść ją z waflami ryżowymi. Zamieniając majonez na jogurt grecki, sałatka z łososiem będzie mniej kaloryczna.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki łososia w sosie własnym
  • 6 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Łososia odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Za pomocą widelca rozdrobnić na małe kawałki.
  • Ogórki konserwowe, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka drobno posiekać.
  • Do łososia dodać warzywa i jajka. Wsypać koperek lub szczypiorek. Wymieszać.
  • Wlać sos i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Sałatkę wstawić do lodówki.
  • Podawać schłodzoną z chlebem, grzankami lub nachosami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej