Sałatka ryżowa z szynką i porem. Urzeka smakiem od pierwszego kęsa
Dieta bezglutenowa
Ryż to nie tylko pyszny dodatek do obiadu czy składnik potraw kuchni azjatyckiej. Z ryżu można robić również pyszną sałatkę, która sprawdzi się bez względu na okazję czy porę roku. Smakowita sałatka ryżowa z szynką i porem jest łatwa i szybka. Poznajcie sprawdzony przepis na obłędną sałatkę z ryżu. Z dodatkiem szynki konserwowej i pora zachwyci smakiem już od pierwszego kęsa.
Jaką sałatkę można zrobić z ryżem?
Sałatki przyrządzone na bazie ryżu są pyszne. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Neutralny w smaku i bezglutenowy ryż pysznie łączy się z różnymi warzywami, wędlinami czy pieczonym mięsem. Najlepszym potwierdzeniem jest przepis na sałatkę ryżową z szynką i porem, który znajdziecie poniżej.
Co można dodać do sałatki z ryżem?
Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia domowej sałatki ryżowej, znalazły się proste produkty. Dzięki temu, że można je kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku, pyszna sałatka ryżowa sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu.
Aby przygotować sałatkę ryżową według tego przepisy, potrzebne są takie produkty jak:
- ryż
- szynka konserwowa
- por
- ogórki konserwowe
- czerwona papryka
- jajka ugotowane na twardo
- składniki do sosu – śmietana i majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sałatkę ryżowa?
Przepis na domową sałatkę z ryżem, szynką i porem jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Do sałatki można wykorzystać ryż, który został z przyrządzania innych potraw. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne, zdrowe i kolorowe danie.
Jak więc zrobić sałatkę ryżową z szynką i porem?
- 1. krok – ugotowanie ryżu
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – pokrojenie i wymieszanie składników
- 4. krok – wymieszanie sałatki z sosem
SKŁADNIKI
- 250 g szynki konserwowej
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g ryżu
- 5 ogórków konserwowych
- 2 pory (tylko biała część)
- 1 czerwona papryka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Sos:- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według z instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Jajka posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki.
- Do miski przełożyć ryż. Dodać jajka, szynkę, paprykę, ogórki konserwowe i plasterki pora. Dokładnie wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać.
- Podawać od razu z pieczywem lub bez.