Sałatka ryżowa z szynką i porem. Urzeka smakiem od pierwszego kęsa

sałatka ryżowa z szynką i porem
Autor: Shutterstock Przepis na pyszną i uniwersalną sałatkę ryżową z szynką i porem jest prosty.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Ryż to nie tylko pyszny dodatek do obiadu czy składnik potraw kuchni azjatyckiej. Z ryżu można robić również pyszną sałatkę, która sprawdzi się bez względu na okazję czy porę roku. Smakowita sałatka ryżowa z szynką i porem jest łatwa i szybka. Poznajcie sprawdzony przepis na obłędną sałatkę z ryżu. Z dodatkiem szynki konserwowej i pora zachwyci smakiem już od pierwszego kęsa.

Jaką sałatkę można zrobić z ryżem?

Sałatki przyrządzone na bazie ryżu są pyszne. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Neutralny w smaku i bezglutenowy ryż pysznie łączy się z różnymi warzywami, wędlinami czy pieczonym mięsem. Najlepszym potwierdzeniem jest przepis na sałatkę ryżową z szynką i porem, który znajdziecie poniżej.

Co można dodać do sałatki z ryżem?

Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia domowej sałatki ryżowej, znalazły się proste produkty. Dzięki temu, że można je kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku, pyszna sałatka ryżowa sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu.

Aby przygotować sałatkę ryżową według tego przepisy, potrzebne są takie produkty jak:

Jak zrobić sałatkę ryżowa?

Przepis na domową sałatkę z ryżem, szynką i porem jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Do sałatki można wykorzystać ryż, który został z przyrządzania innych potraw. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne, zdrowe i kolorowe danie.

Jak więc zrobić sałatkę ryżową z szynką i porem?

  • 1. krok – ugotowanie ryżu
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – pokrojenie i wymieszanie składników
  • 4. krok – wymieszanie sałatki z sosem

SKŁADNIKI

  • 250 g szynki konserwowej
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g ryżu
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według z instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Jajka posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki.
  • Do miski przełożyć ryż. Dodać jajka, szynkę, paprykę, ogórki konserwowe i plasterki pora. Dokładnie wymieszać.
  • Wlać sos i wymieszać.
  • Podawać od razu z pieczywem lub bez.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej