Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ogórki konserwowe to nieodzowny dodatek do wielu dań i składnik wielu sałatek. Warto przygotować je w domu. Jak? Oto nasz przepis na ogórki w zalewie octowej.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków (staraj się wybierać nieduże),
- zestaw przypraw – do każdego słoika:
- 3 ziarnka pieprzu,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 10 ziarenek gorczycy,
- 0,5 ząbka czosnku,
- kawałeczek korzenia chrzanu,
- gałązkę kopru
- zalewa
- 2 szklanki octu 6-proc.,
- 4 szklanki wody,
- 2 łyżki soli,
- 4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dno każdego ze słoików wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte uprzednio ogórki.
- Zagotować składniki zalewy
- Do przygotowanych słoików z ogórkami wlać zalewę i zakręcić słoiki.
- Pasteryzować gotując ok. 15 min. na wolnym ogniu.
- Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.