Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis

Dagmara Kijanowska
ogorki-konserwowe-jak-je-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki konserwowe są lubianym dodatkiem do dań obiadowych i kolacyjnych
łatwy
45 min
4

Ogórki konserwowe to nieodzowny dodatek do wielu dań i składnik wielu sałatek. Warto przygotować je w domu. Jak? Oto nasz przepis na ogórki w zalewie octowej.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków (staraj się wybierać nieduże),
  • zestaw przypraw – do każdego słoika:
  • 3 ziarnka pieprzu,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek gorczycy,
  • 0,5 ząbka czosnku,
  • kawałeczek korzenia chrzanu,
  • gałązkę kopru
  • zalewa
  • 2 szklanki octu 6-proc.,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dno każdego ze słoików wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte uprzednio ogórki.
  • Zagotować składniki zalewy
  • Do przygotowanych słoików z ogórkami wlać zalewę i zakręcić słoiki.
  • Pasteryzować gotując ok. 15 min. na wolnym ogniu.
  • Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.
Dagmara Kijanowska