Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Ogórki konserwowe to nieodzowny dodatek do wielu dań i składnik wielu sałatek. Warto przygotować je w domu. Jak? Oto nasz przepis na ogórki w zalewie octowej.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków (staraj się wybierać nieduże),
 - zestaw przypraw – do każdego słoika:
 - 3 ziarnka pieprzu,
 - 3 ziarnka ziela angielskiego,
 - 10 ziarenek gorczycy,
 - 0,5 ząbka czosnku,
 - kawałeczek korzenia chrzanu,
 - gałązkę kopru
 - zalewa
 - 2 szklanki octu 6-proc.,
 - 4 szklanki wody,
 - 2 łyżki soli,
 - 4 łyżki cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dno każdego ze słoików wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte uprzednio ogórki.
 - Zagotować składniki zalewy
 - Do przygotowanych słoików z ogórkami wlać zalewę i zakręcić słoiki.
 - Pasteryzować gotując ok. 15 min. na wolnym ogniu.
 - Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.