Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]
Istnieje wiele wersji powstania tej sałatki, bo jak mówi przysłowie „sukces ma wielu ojców″. Jednak amerykańska historia kulinariów oficjalnie za twórcę sałatki uznaje Roberta Howarda Cobba. Sałatka pana Cobba należy do panteonu dziesięciu potraw, wkładu Ameryki Północnej w historię światowej gastronomii.
Bob Cobb właściciel restauracji Brown Derby w Los Angeles w pewną ciemną noc 1937 r. przeszukiwał dość pospiesznie zawartość spiżarni. On i jego gość chcieli coś zjeść po hollywoodzkim przyjęciu na którym było wszystko oprócz jedzenia. Zgłodniały właściciel znalazł: główkę sałaty, pęczek rukwi wodnej, awokado, dwa pomidory, trzy jajka na twardo, trochę grubego szczypioru, kilka zimnych plastrów grillowanego boczku, pół kotleta i kawalątek sera Roquefort. Posiekał te proste składniki dość grubo i ułożył w równoległych rzędach na dużym półmisku. Z musztardy, octu i oliwy ukręcił naprędce winegret, którym polał sałatkę. W tę noc gościem Cobba był sam Sid Grauman, właściciel Chinese Theatre i jeden z założycieli Amerykańskiej Akademii Filmowej… Sałatka smakowała Graumanowi do tego stopnia, że wrócił do restauracji na drugi dzień i zażądał to samo danie.
Istnieje wiele wersji tej sałatki. Was również zachęcam do eksperymentowania ze składnikami. Kurczaka pieczonego można zamienić na wędzonego, a boczek na resztki z pieczeni. Można też dodać warzyw marynowanych. Próbujcie i bawcie się smakiem wybornej sałatki Cobb w gronie przyjaciół i rodziny!
Polecam również przepis na sałatkę Cezar oraz wyśmienity przepis na sycącą sałatkę z fasoli, boczku i pieczarek
Przepis na sałatkę Cobb
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty rzymskiej lub pół lodowej, posiekanej
- 1 pierś z kurczaka, pieczona, grillowana lub smażona, pokrojona w kostkę
- 3-4 plastrów bekonu lub boczku wędzonego lub szynki szwarcwaldzkiej
- 1 duży pomidor lub kilka małych, pokrojone w kostkę
- 1 małe awokado, miąższ pokrojony w kostkę oraz 1 łyżka soku cytrynowego do spryskania by awokado nie czerniało
- 50 g sera z przerostem niebieskiej pleśni np. Roquefort, pokrojonego w kostkę
- 2 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
- 1 cebula grubo pokrojona
- sos majonezowy oraz szczypta sproszkowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado, zaraz po pokrojeniu wymieszać z sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało.
- Na dużym półmisku ułożyć posiekaną sałatę, następnie układać rzędami lub w kupkach obok siebie wszystkie składniki.
- Majonez wymieszać z czosnkiem.
- Sos podać oddzielnie w naczynku lub od razu polać składniki.
- Każdy sam sobie nabiera składników lub można wymieszać już na stole.