Sałatka z fasoli "jaś", boczku i pieczarek: przepis na szybką sałatkę

2021-03-29
Sałatka z fasoli jaś, boczku i pieczarek: przepis na szybką sałatkę
Autor: thinkstockphotos.com Niezwykle sycąca sałatka z fasoli.
łatwy
35 min
4

Sałatka z fasoli jaś, boczku i pieczarek jest bardzo sycąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako przekąska do pracy, albo do szkoły. jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zniewalający. Podajemy prosty przepis na szybką sałatkę fasolową.

SKŁADNIKI

  • 20 dag fasoli “jaś”,
  • 20 dag małych pieczarek
  • 20 dag bakłażana
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag cebuli pokrojonej w piórka
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu estragonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
  • Pieczarki kroimy na plasterki, bakłażana w kostkę, a cebulę w piórka, a następnie dusimy warzywa i dodajemy do fasoli.
  • Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.
  • Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z warzywami.
  • Całość posypujemy natką pietruszki.