Sałatka chorwacka. Smak prosto z bałkańskiej knajpki
W sałatce chorwackiej znalazły się składniki typowe dla kuchni bałkańskiej. Jest tu soczysty i aromatyczny kurczak, pieczona czerwona papryka i małe pomidorki koktajlowe oraz cebula i oliwki. Idealnym uzupełnieniem jest lekki dressing przygotowany na bazie jogurtu. Zobaczcie, jak się robi sałatkę chorwacką i sprawdźcie ten łatwy przepis.
Jak zrobić sałatkę chorwacką?
Przyrządzenie pysznej i sycącej sałatki chorwackiej nie jest trudne. To sałatka, w której wykorzystuje się pieczoną paprykę i pomidorki koktajlowe. Warzywa piecze się w sumie 10 minut w piekarniku. Kolejnym krokiem jest usmażenie zamarynowanego w oliwie z oliwek i przyprawach kurczaka. Pozostaje już tylko ułożenie sałatki na dużym talerzu. Na sałacie układa się pieczoną paprykę i pomidorki koktajlowe oraz cebulę i oliwki. Warzywa posypuje się szczypiorkiem. Na wierzchu układa się kawałki kurczaka, a tuż przed podaniem danie skrapia się sosem.
Dlaczego warto zrobić sałatkę chorwacką?
- To pyszne i aromatyczne danie z kurczakiem i warzywami, które przypomni smaki wakacji. Sałatka chorwacka jest sycąca, więc w upalne dni można serwować ją nawet na obiad.
- Przyrządzenie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy postępować według przepisu, a uda się już za pierwszym razem.
- Pyszną sałatkę chorwacką z kurczakiem robi się dość szybko. Jest gotowa w pół godziny.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok. Chociaż przepis pochodzi z Chorwacji, wszystkie produkty są do kupienia w naszych sklepach.
- Do sałatki można wykorzystać sałatę lodową, roszponkę i rukolę.
- Danie wzbogaci dodatek świeżego zielonego ogórka i kukurydzy.
- Sałatkę chorwacką można zaliczyć do zdrowych dań. Jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Mogą ją wcinać nawet osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Kiedy i z czym podawać sałatkę chorwacką?
Sałatka chorwacka to pyszne danie, na które przepis warto zapisać. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można ją robić na każdą okazję. To pomysł na lekki obiad w upalny dzień lub drugie śniadanie. Sprawdzi się na kolację i będzie smakować gościom podczas domowej imprezy. Chorwacka sałatka pysznie smakuje sama, ale można podać ją z ulubionym chlebem, grzankami czy nachosami.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sałaty (lodowej, roszponki, rukoli)
- 50 g oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
sos:- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać musztardę i wsypać paprykę, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszać.
- Kurczaka pokroić w paski i przełożyć do miski. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.
- Do miseczki przełożyć jogurt i wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Umyte papryki ułożyć w formie do zapiekania wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 minut. Wyjąć, przełożyć papryki na drugą stronę, a obok ułożyć pomidorki koktajlowe. Piec 5 minut.
- Warzywa wyjąć z piekarnika. Papryki włożyć do torebki strunowej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć papryki z torebki i obrać ze skórki.
- Na mocno rozgrzanej patelni smażyć kawałki kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć sałatę, a na niej pokrojone w paski obrane papryki, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, oliwki i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć usmażonego kurczaka.
- Przed podaniem skropić sałatkę sosem i podawać samą lub z ulubionym chlebem.