Sałatka chorwacka. Smak prosto z bałkańskiej knajpki

sałatka bałkańska
Autor: Shutterstock Sałatka chorwacka to przepis na pyszne danie kuchni bałkańskiej.
łatwy
30 min
4

W sałatce chorwackiej znalazły się składniki typowe dla kuchni bałkańskiej. Jest tu soczysty i aromatyczny kurczak, pieczona czerwona papryka i małe pomidorki koktajlowe oraz cebula i oliwki. Idealnym uzupełnieniem jest lekki dressing przygotowany na bazie jogurtu. Zobaczcie, jak się robi sałatkę chorwacką i sprawdźcie ten łatwy przepis.

Jak zrobić sałatkę chorwacką?

Przyrządzenie pysznej i sycącej sałatki chorwackiej nie jest trudne. To sałatka, w której wykorzystuje się pieczoną paprykę i pomidorki koktajlowe. Warzywa piecze się w sumie 10 minut w piekarniku. Kolejnym krokiem jest usmażenie zamarynowanego w oliwie z oliwek i przyprawach kurczaka. Pozostaje już tylko ułożenie sałatki na dużym talerzu. Na sałacie układa się pieczoną paprykę i pomidorki koktajlowe oraz cebulę i oliwki. Warzywa posypuje się szczypiorkiem. Na wierzchu układa się kawałki kurczaka, a tuż przed podaniem danie skrapia się sosem.

Dlaczego warto zrobić sałatkę chorwacką?

  • To pyszne i aromatyczne danie z kurczakiem i warzywami, które przypomni smaki wakacji. Sałatka chorwacka jest sycąca, więc w upalne dni można serwować ją nawet na obiad.
  • Przyrządzenie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy postępować według przepisu, a uda się już za pierwszym razem.
  • Pyszną sałatkę chorwacką z kurczakiem robi się dość szybko. Jest gotowa w pół godziny.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok. Chociaż przepis pochodzi z Chorwacji, wszystkie produkty są do kupienia w naszych sklepach.
  • Do sałatki można wykorzystać sałatę lodową, roszponkę i rukolę.
  • Danie wzbogaci dodatek świeżego zielonego ogórka i kukurydzy.
  • Sałatkę chorwacką można zaliczyć do zdrowych dań. Jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Mogą ją wcinać nawet osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Kiedy i z czym podawać sałatkę chorwacką?

Sałatka chorwacka to pyszne danie, na które przepis warto zapisać. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można ją robić na każdą okazję. To pomysł na lekki obiad w upalny dzień lub drugie śniadanie. Sprawdzi się na kolację i będzie smakować gościom podczas domowej imprezy. Chorwacka sałatka pysznie smakuje sama, ale można podać ją z ulubionym chlebem, grzankami czy nachosami.

SKŁADNIKI

  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sałaty (lodowej, roszponki, rukoli)
  • 50 g oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać musztardę i wsypać paprykę, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszać.
  • Kurczaka pokroić w paski i przełożyć do miski. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.
  • Do miseczki przełożyć jogurt i wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Umyte papryki ułożyć w formie do zapiekania wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 minut. Wyjąć, przełożyć papryki na drugą stronę, a obok ułożyć pomidorki koktajlowe. Piec 5 minut.
  • Warzywa wyjąć z piekarnika. Papryki włożyć do torebki strunowej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć papryki z torebki i obrać ze skórki.
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażyć kawałki kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć sałatę, a na niej pokrojone w paski obrane papryki, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, oliwki i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć usmażonego kurczaka.
  • Przed podaniem skropić sałatkę sosem i podawać samą lub z ulubionym chlebem.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej