Chleb z garnka z suszonymi pomidorami i oliwkami. Jego sekretem jest czas wyrastania

chleb z garnka z suszonymi pomidorami i oliwkami
Autor: Shutterstock Chleb z garnka z suszonymi pomidorami i oliwkami ma chrupiącą skórkę i miękki środek.
łatwy
30 min
12

Jak zrobić dobry domowy chleb? Wystarczy mieć sprawdzony przepis, według którego można upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami piecze się w garnku, ale tajemnicą jego wyjątkowego smaku jest czas wyrastania. Zobaczcie, jak zrobić chleb z garnka z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Jak zrobić chleb z garnka z suszonymi pomidorami i oliwkami?

Przepis na ten pyszny domowy bochenek nie jest skomplikowany, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Pierwszym krokiem jest zrobienie zaczynu ze świeżych drożdży, wody i cukru. Wlewa się go do mąki pszennej wymieszanej z solą. Następnie dodaje się aromatyczne suszone pomidory oraz oliwki. Po wyrobieniu ciasto należy umieścić w misie, przykryć najlepiej lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Czas wyrastania wynosi 12 godzin, więc ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec chleb. To właśnie ten zabieg sprawia, że chleb pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.

Jak upiec chleb w garnku?

Wyrośnięte ciasto należy rozciągnąć, uformować prostokąt i złożyć go w kopertę od dwóch do trzech razy. Tak przygotowany bochenek należy ostrożnie włożyć do żeliwnego garnka, który nagrzewa się razem z piekarnikiem. Chleb piecze się w garnku pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmuje się pokrywkę i dopieka go jeszcze kwadrans. Temperatura pieczenia powinna wynosić 225 stopni C. Po wyjęciu i ostygnięciu można cieszyć się super smakiem chleba z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Z czym podawać chleb z suszonymi pomidorami?

Chleb z garnka z suszonymi pomidorami i oliwkami to pyszny zamiennik zwykłego pieczywa ze sklepu. Można go jeść tak samo jak inne rodzaje chleba. Świetnie smakuje jako baza do kanapek i dodatek do innych dań na ciepło. To smakowity dodatek do gulaszu. Kiedy chleb z garnka stanie się nieco czerstwy, można zrobić z niego chrupiące grzanki i dodać je do sałatki lub do zupy.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 400 ml letniej wody
  • 100 g oliwek bez pestek
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać 1/4 szklanki wody i wsypać cukier. Wymieszać i odstawić.
  • Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wymieszać i dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz oliwki. Dokładnie wymieszać.
  • Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozciągnąć. Wierzch posypać mąką. Powstały placek złożyć w kopertę, zaczynając od prawego boku. W ten sposób złożyć ciasto jeszcze 2 lub 3 razy.
  • Ze złożonego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Do piekarnika wstawić garnek żeliwny o średnicy około 24 cm. Nagrzać do 225 stopni C. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i włożyć do niego wyrośnięty chleb. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać chleb jeszcze 15 minut.
  • Ostrożnie wyjąć z piekarnika, a następnie z garnka i odstawić do ostygnięcia.
Domowe suszone pomidory - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej