Sałatka z fasolki szparagowej i czosnku - przepis na sałatkę ze szparagówki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
W Polsce spotykamy najczęściej dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą, która jest delikatna oraz zieloną - o bardziej wyrazistym smaku. Fasolka jest nie tylko pyszna, ale ma też mnóstwo wartościowych składników: witaminę A i kwas foliowy. Sprawdź, jak wykorzystać to niezwykle zdrowe warzywo i przygotować sałatkę z fasolki i czosnku. Podajemy dobry przepis.
Sałatka nicejska z fasolką szparagową
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
SKŁADNIKI
- 25 dag fasolki szparagowej żółtej
- 25 dag fasolki szparagowej zielonej
- SOS:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową ugotować na półtwardo.
- Czosnek zgnieść w prasce, wymieszać z olejem i octem.
- Tak przygotowanym sosem polać ciepłą fasolkę. Odstawić na godzinę.
- Podawać z grzankami.