Bajeczna sałatka gado gado - zdrowa i przepyszna sałatka lotek z sosem orzechowym

Bajeczna sałatka gado gado - zdrowa i przepyszna sałatka lotek z sosem orzechowym
Autor: Shutterstock Sałatka gado gado to indonezyjski sposób na zdrowy, smaczny i pięknie wyglądający posiłek
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka gado-gado, zwana też sałatką lotek, to indonezyjskie danie pełne kolorów, witamin i smaków. Zazwyczaj w skład sałatki wchodzą ugotowane al dente warzywa sezonowe i sos orzechowy, stałymi składnikami są gotowane ziemniaki, jajka na twardo i tofu. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale też bardzo dekoracyjna.

Historia sałatki gado-gado sięga szesnastego wieku. Wymyślona w indonezyjskiej Dżakarcie prosta i bardzo pożywna przekąska szybko zyskała sobie niesłabnącą popularność i gości w kuchni nie tylko Azjatów do dziś. W Indonezji to w tej chwili jeden z popularniejszych street foodów i przykład, że szybkie, uliczne jedzenie może być naprawdę zdrowe. Bo co może być pożywniejszego niż zblanszowane (najlepiej na parze) warzywa z dodatkiem pełnowartościowego białka z jaj, tofu lub strączków. To niemal idealna kompozycja składników odżywczych na zdrowy, wieczorny posiłek.

Przepis na sałatkę gado-gado

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos: obrać czosnek, chili pozbawić pestek i posiekać, wycisnąć sok z limonek.
  • Do malaksera włożyć czosnek, chili, cukier, sos rybny, sos sojowy i pastę z tamaryndowca, zmiksować na gładki sos. Jeśli jest za gęsty dodać trochę wody.
  • Na koniec łyżką wmieszać masło orzechowe. Sos musi być wyraźnie kwaskowy.
  • Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w cząstki.
  • Oba rodzaje kapusty pokroić w paseczki. Ogórka umyć i pokroić w paseczki. Marchewki obrać i pokroić w paseczki.
  • Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać, pokroić w ósemki.
  • Pomidory pokroić w cząstki, koktajlowe na połówki, rzodkiewki na ćwiartki.
  • Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju sezamowym ze wszystkich stron, posypać solą - najlepiej morską.
  • Wszystkie składniki ułożyć na płaskim dużym półmisku dookoła miseczki z sosem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej