Bajeczna sałatka gado gado - zdrowa i przepyszna sałatka lotek z sosem orzechowym
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka gado-gado, zwana też sałatką lotek, to indonezyjskie danie pełne kolorów, witamin i smaków. Zazwyczaj w skład sałatki wchodzą ugotowane al dente warzywa sezonowe i sos orzechowy, stałymi składnikami są gotowane ziemniaki, jajka na twardo i tofu. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale też bardzo dekoracyjna.
Historia sałatki gado-gado sięga szesnastego wieku. Wymyślona w indonezyjskiej Dżakarcie prosta i bardzo pożywna przekąska szybko zyskała sobie niesłabnącą popularność i gości w kuchni nie tylko Azjatów do dziś. W Indonezji to w tej chwili jeden z popularniejszych street foodów i przykład, że szybkie, uliczne jedzenie może być naprawdę zdrowe. Bo co może być pożywniejszego niż zblanszowane (najlepiej na parze) warzywa z dodatkiem pełnowartościowego białka z jaj, tofu lub strączków. To niemal idealna kompozycja składników odżywczych na zdrowy, wieczorny posiłek.
Przepis na sałatkę gado-gado
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- 4 jaja na twardo
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 4 liście kapusty czerwonej
- 2 żółte pomidory
- 12 koktajlowych czerwonych pomidorków
- 1/2 ogórka zielonego
- 4 duże rzodkiewki
- 2 marchewki
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g brązowego cukru
- 120 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 1-2 świeże czerwone chili
- sok z 2 limonek
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos: obrać czosnek, chili pozbawić pestek i posiekać, wycisnąć sok z limonek.
- Do malaksera włożyć czosnek, chili, cukier, sos rybny, sos sojowy i pastę z tamaryndowca, zmiksować na gładki sos. Jeśli jest za gęsty dodać trochę wody.
- Na koniec łyżką wmieszać masło orzechowe. Sos musi być wyraźnie kwaskowy.
- Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w cząstki.
- Oba rodzaje kapusty pokroić w paseczki. Ogórka umyć i pokroić w paseczki. Marchewki obrać i pokroić w paseczki.
- Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać, pokroić w ósemki.
- Pomidory pokroić w cząstki, koktajlowe na połówki, rzodkiewki na ćwiartki.
- Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju sezamowym ze wszystkich stron, posypać solą - najlepiej morską.
- Wszystkie składniki ułożyć na płaskim dużym półmisku dookoła miseczki z sosem.