Sałatki kuchni narodowych

Wiele krajów i regionów ma swoje typowe dania, a mieszkańcy z pasją bronią ich autentyczności. Sałatka grecka, włoska caprese, amerykański coleslaw i sałatka nicejska - każda ma specyficzną recepturę. Żeby przenieść się w daną stronę świata oraz poczuć jej klimat, warto przetestować nasze sprawdzone, klasyczne przepisy!

Sałatki kuchni narodowych

Sałatki kuchni narodowych wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Amerykańska sałatka jajeczna: tylko 5 składników i 10 minut roboty

Amerykańska sałatka jajeczna: tylko 5 składników i 10 minut roboty

Amerykańska sałatka jajeczna jest łatwa i tania w przygotowaniu. Taka jajeczna sałatka w stylu amerykańskim to tylko 5 składników i 10 minut roboty. Pod warunkiem, że w wcześniej ugotowaliście jajka. Pikantna, wyrazista i bardzo smaczna sałatka z jajek, pikli i cebuli idealnie sprawdzi się na śniadanie i na kolację!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

Sałatka Waldorf w klasycznej wersji składa się z selera, jabłka i winogron.  Tutaj prezentujemy wersję z sałatą i piersią kurczaka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka, ale także jako lekki lunch. Sałatka Waldorf została wymyślona w nowojorskim hotelu Waldorf na otwarcie balu charytatywnego w 1893 r., obecne znana jest na całym świecie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka włoska z owocami i orzechami - przepis na zdrową przekąskę

Sałatka włoska z owocami i orzechami - przepis na zdrową przekąskę

Przygotowanie włoskiej sałatki z owocami orzechami jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci wszystkich gości, wprowadzając niezwykłą, śródziemnomorską atmosferę. Sprawdź, jak ją przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Tutaj 400 lat historii przeplata się z teraźniejszością. Kameduli w Rytwianach prowadzili bardzo skromne życie, a ich kuchnia opierała się na własnych plonach z ogrodu i leśnym runie. A i dzisiaj ślady tej tradycji możemy znaleźć w ogrodach klasztornych, gdzie równe grządki są dokładnie opisane według nasadzeń i zasiewu. O słynnym kamedulskim kociołku już mówiliśmy w „Smakach Polskich”, to dzisiaj w Lato z Radiem pochwała zupy dyniowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Gruzja pachnie kolendrą, chmeli-suneli i solą ze Svanetii. Tam się nie JE, lecz BIESIADUJE, a to istotna różnica. Trzeba wysłuchać długiego toastu tamady i dopiero po nim można wychylić róg czerwonego wina. Ale i bez tego z Gruzinami szybko się nawiązuje przyjaźń i od razu rozmawia się na tematy istotne, a nie o pogodzie. Gruzja to też kraj geograficznych kontrastów: wysoki Kaukaz i łagodna dolina Kachetii, górskie potoki i stołeczna rzeka Mtkwari, dla niewprawionych w gruzińskiej wymowie – „Kura”. Wszyscy słyszeli o słynnych pierożkach chinkali i słynnych gruzińskich szaszłykach, ale czy wiemy, jak smakuje gruziński „Snickers” i jak przyrządzić przekąski pod nazwą mchali (pkhali)? To pierwsze kupujemy na świetnych gruzińskich bazarach, które bez trudu znajdziemy w każdym mieście, a to drugie... Oto przepis na mchali z buraków:

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]

Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat, to jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną? Podajemy łatwy przepis na pyszną sałatkę z ziemniaków z ogórkiem konserwowym i cebulą. To znakomity dodatek do mięs z grilla lub sycąca samodzielna przekąska.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło

Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło

Lekka, świeża i zielona - taka jest sałatka szpinakowa z cukinią w greckim stylu. Przyprawiona i sokiem z cytryny i dobra oliwą smakuje wyśmienicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szpinak w sosie ostrygowym

Szpinak w sosie ostrygowym

Szpinak zasmażamy zazwyczaj z czosnkiem, nic w tym dziwnego, bo to para niemal doskonała. Jeśli masz chęć odejść nieco od tradycji polskiej kuchni przygotuj szpinak w sosie ostrygowym - pyszny, wyrazisty i aromatyczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Śledzie na Wigilię: przepis na sałatkę szuba ze śledziem

Śledzie na Wigilię: przepis na sałatkę szuba ze śledziem

Śledzie bardzo często goszczą w potrawach wigilijnych: marynowane, w oleju i w sałatkach. Jedną z najciekawszych, a przy tym efektownych sałatek jest warstwowa szuba. Sprawdź, jak zrobić pyszną sałatkę szuba ze śledziem, burakami, ziemniakami, marchewką i jajkami. Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania

Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania

Pieczona cykoria po holendersku to doskonały sposób na przygotowanie tego mało popularnego, a smacznego i zdrowego warzywa. Łatwa do przygotowania, niedroga i smakowita  - idealne danie na ciepłą kolację!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5